Sezonul estival a fost declarat deschis, iar odată cu aceasta planificarea călătoriilor este la ordinea zilei.

Dacă alegeți să călătoriți cu avionul, trebuie să cunoașteți regulile generale de transportare a bagajului, valabile pentru majoritatea companiile aeriene.

Lista produselor care nu pot fi luate în bagajul de mînă, și nici cel de cală.

Din motive de siguranţă, articolele menţionate mai jos nu vor fi transportate în niciunul dintre bagaje: explozivi şi muniţii; articole pirotehnice, materiale ofensive; substanțe inflamabile lichide şi solide (ex: acetonă, gaze lichefiate, alcool industrial peste 70%, chibrituri); substanţe otrăvitoare (ex: arsenic, cianuri, insecticide); arme ofensive si arme de foc; etc.

Ce nu e permis să iei în bagajul de mînă  

- Orice produse perisabile sau de origine animală: carne, peşte, lapte sau produse derivate neconservate.  

- În bagajul de mînă, lichidele trebuie sa fie în recipiente individuale cu o capacitate maximă de 100 ml fiecare.  

- Obiecte cu vîrf ascuţit sau cu muchie ascuţită care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave, inclusiv: lame de ras; cuţite cu lame cu lungimea mai mare de 6 cm; foarfece cu lame cu lungimea mai mare de 6 cm etc.  

- Substanţe și dispozitive explozive şi incendiare.

De ce nu sînt permise lichidele în cantități mai mari de 100 ml în bagajul de mînă

În scopul protejării împotriva unor posibile ameninţări cu lichide explozive, Uniunea Europeană a adoptat noi reguli de securitate prin care sînt restricţionate cantităţile de lichide pe care le poate transporta pasagerul în cabina aeronavei. Aceste reguli sînt valabile și pe Aeroportul Chișinău.

Alte articole interzise în bagajul de cală   

- baterii cu lithium; ţigările electronice. Ultimele  pot fi transportate doar în bagajul de mînă.

Cu toate acestea, e interzisă utilizarea lor la bordul aeronavei (sau în timpul zborului).

Restricţii cu privire la transportul bateriilor cu lithium:

Bateriile cu lithium se vor accepta spre transportare doar în bagajul de mînă. Toate bateriile cu lithium trebuie să fie extrase din bagajul de mînă dacă acesta nu poate fi amplasat în cabina aeronavei dintr-un motiv oarecare şi este predat la cală.

Bateriile cu lithium ce sînt incorporate/prezente în dispozitivele electronice (laptop, camere, telefon etc.) pot fi acceptate în bagajul de cală, însă este recomandabil transportul lor în bagajul de mină.

sursa