Lacuri intermitente de metan lichid ar putea exista pe suprafața satelitului Saturnului – Titan.

Ipoteza a fost făcută publică, marți, pe portalul Space.com, care citează rezultatele a două studii care au rezumat observațiile făcute în timpul studiului Saturnului de către stația automată Cassini. Aceasta survolat Titanul de mai mult de 100 de ori, iar în unele fotografii planetologii au desluşit imagini a trei lacuri umplute cu lichid, care, ulterior, au dispărut. Planetologii le-au numit „lacuri fantome" și au sugerat că pe suprafaţa Titanului au loc schimbări sezoniere.

În timpul ultimului zbor deasupra lui Titan, în aprilie 2017, stația a efectuat măsurători folosind un altimetru și, în special, a determinat adîncimea depresiunilor în care se acumulează fluidul. S-a dovedit că acestea au o adîncime de pînă la 100 de metri, în ele acumulîndu-se metan lichid.

„Titan este singurul corp ceresc, în afară de Pămînt, pe suprafața căruia se poate urmări prezenţa de lichide", a declarat Rosalie Lopez, planetologul de la Laboratorul de Mişcare Reactivă din Pasadena (California). „Unii dintre noi au supranumit Titanul „Pămîntul din cosmosul depărtat””.

Stația automată interplanetară Cassini este un proiect comun al NASA şi al agenţiilor spaţiale europene și italiene.

A fost lansat în octombrie, 1997, cu scopul de a cerceta Saturnul, inelele și sateliții săi.

De la lansare, Cassini a parcurs 7,9 miliarde de kilometri, a făcut 294 de tururi în jurul lui Saturn, 162 de ori s-a apropiat de sateliți și a descoperit șase sateliţi noi. În septembrie, 2017, stația a intrat în atmosfera densă a Saturnului, încetîndu-şi existenţa.