Rezultatele anchetei inițiate de Ministerul Sănătății la Institutul Mamei și Copilului din Capitală, unde o tânără susține că a avortat în toaleta instituției, ar putea fi făcute publice pe parcursul zilei de mâine.

”Rezultatele preliminare, anume pe acest caz, al Institutului Mamei și Copilului, vor fi disponibile pe parcursul zilei de mâine sau la sfârșitul zilei de mâine, marți”, susține Boris Gîlcă.

Acesta susține că vor urma sancțiuni în cazul de la Institutul Mamei și Copilului: „Vor urma sancțiuni, cu siguranță, pe ambele cazuri, asta vreau să vă spun. Și mai mult ca atât: noi trebuie să încurajăm și să aducem gratitudine medicilor care lucrează dedicat și așa o vom face. Și vom condamna pe acei puțini care dau o palmă la tot sistemul de sănătate prin comportamentul lor. Și acest lucru va fi o lege în sistemul de sănătate din Republica Moldova.”

Realitatea.md amintește că o tânără de 19 ani a făcut publică istoria sa cutremurătoare pe un grup închis de pe Facebook, unde a povestit cum a născut la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău (IMSP). Cazul său a devenit viral pe internet, conducerea spitalului și cea a Ministerului Sănătății anunțând că s-au autosesizat, inițiind și o anchetă internă. Mai târziu, angajații maternității, suspectați că ar fi implicați, au fost suspendați temporar din funcție. În același timp, unii internauți sunt de părere că în spatele acestei istorii s-ar ascunde un alt adevăr, dorindu-se defăimarea imaginii instituției.

Poliția a dechis o cauză penală pentru neglijență în serviciu, iar zilele trecute, mai multe femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova au lansat o declarație comună în care fac un apel către instituțiile importante în stat.

sursa