În primele şapte zile ale acestui an, instituţiile medico-sanitare publice şi private din municipiul Chişinău au raportat 1 944 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în comparaţie cu săptămîna precedentă, cînd s-au înregistrat 1 699 cazuri.

Morbiditatea prin IACRS a crescut cu 12,6%, comparativ cu săptămîna anterioară.

Totodată, s-au atestat cazuri de boală la 1 287 de copii cu vîrsta de pînă la 17 ani (66,2%). Cei mai afectaţi sînt copiii cu vîrsta de pînă la 6 ani – 993 de cazuri (77,2%), dintre ei 276 (27,8%) sînt copii instituţionalizaţi.

În perioada menţionată, au fost internaţi 45 de bolnavi (2,3%), 34 dintre ei fiind copii. Rata copiilor spitalizaţi a constituit 75,6%.

În perioada de raportare, în municipiu, a fost înregistrat primul caz de gripă, confirmat prin metoda de laborator tip A(H1N1) la o femeie cu vîrsta de 34 ani. Starea pacientei este satisfăcătoare, aceasta urmînd tratament în condiţii de staţionar. Din anamneză, în perioada de incubaţie bolnava s-a aflat peste hotarele ţării.

În scopul monitorizării circulaţiei agentului patogen prin gripă şi IACRS pe parcursul săptămînii de raportare au fost prelevate 10 probe, în una dintre probe fiind identificat virus gripal A(H1N1).