După ce mai mulți pacienți de la o clinică din sectorul Botanica al capitalei s-au plîns că erau obligați să procure seringi pentru analize, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) s-a autosesizat pe marginea acestui caz.

Reprezentanții instituției au precizat că ar fi vorba de o încălcare, întrucît instituția vizată avea stocuri suficiente de seringi.

Cazul a avut loc la Centrul Medicilor de Familie nr.3 din cadrul IMSP AMT Botanica.

„O echipă de medici experţi din cadrul Direcţiei evaluare şi monitorizare a CNAM a evaluat în luna noiembrie 2019 volumul şi calitatea asistenţei medicale acordate de AMT Botanica şi a constatat că instituţia dispunea de stocurile de medicamente şi dispozitive medicale necesare. Mai mult decît atît, rezervele depăşeau normativul stabilit”, se arată într-un comunicat al CNAM.

În acest sens, CNAM îndeamnă cetăţenii care în momentul prestării serviciilor medicale sînt condiţionaţi să suporte anumite costuri şi au dubii în privinţa acestora, să facă achitarea doar la casa instituţiei medico-sanitare şi să prezinte bonul de plată (după caz şi bonul de plată din farmacie) administraţiei instituţiei, în cazul în care consideră că le-au fost încălcate drepturile.

În cadrul asistenţei medicale primare, toate costurile cu referire la consultaţii şi investigaţii pentru stabilirea diagnosticului, servicii medicale curative şi de profilaxie incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), inclusiv medicamentele compensate sînt acoperite din fondurile AOAM.

Stepanov Gheorghe

tv8.md