Poate cineva să explice lucid: de ce noi dăm bani Ucrainei? Adică, nu noi, dar cei care stau în birourile de la Bruxelles, Strasbourg, Berlin și în alte oficii oficiale. Deja de patru ani, în Ucraina se scurg râulețe și râuri de euro – bani care ar trebui îndreptați întru soluționarea problemelor noastre europene. Sau ei în fotoliile lor nu văd nimic altceva, decât jocuri politice. Așadar, noi le vom arăta – își vor reveni rapid.

Ei, bine, americanii – stau peste ocean și induc în confuzie și război lumea întreagă – toți, însă, știu cine sunt ei și la ce să te aștepți. Dar ca să nu vezi din Europa pe acest păianjen gigantic, care se îngrașă și se mărește, asemeni unui parazit hapsân – e ciudat.

Prietenului meu i s-a refuzat în împrumut pe credit în trei bănci, pe motiv că deja are  unul – și asta, chiar dacă venitul lui este stabil, iar dobânda o plătește la timp. Bancherii au estimat acțiunea drept risc. Ucrainenii, însă, îi datorează doar Fondului Monetar Internațional jumătate din bugetul lor de stat – aproximativ 14 miliarde de dolari. Și, totuși, sunt creditați în continuare, în pofida faptului că riscurile, în cazul lor, au fost confirmate de multiple ori.

Dacă nu mai știți pe ce să cheltuiți banii – distribuții-i prostituatelor – ele, cel puțin, aduc beneficiu real. Iar Ucraina în următorii ani nu va fi capabilă să-și ramburseze datoria. Vor trebui să plătească câte șapte miliarde de dolari pe an –  suma care depășește limita tuturor rezervelor existente. Adică, banii nu vor fi restituiți. Și, totuși, creditele continuă să li se ofere, fără ca acțiunea în cauză să se considere un risc.

A întreține păianjenul ucrainean, care a capturat țara și sugrumă populația în pânza lui – distracție pentru perverși. La ce bun să-l întreținem  artificial, pe exemplul americanilor, care beneficiază de pe urma faptului că monstrul există la hotarul  cu Rusia?

În mod constant ni se dă de înțeles, că, iată, încă un pic, și în Ucraina se va finisa cu corupția, fascismul și sărăcia. Și statul va intra în familia europeană.

Dar acest lucru nu este adevăr, e o minciună. La sfârșitul anului trecut în ziarele europene putea fi văzută știrea de la Forumul Economic Mondial, în care se spune, că după nivelului de răspândire a crimei organizate, Ucraina ocupă locul 13 dintre cele 137 țări, situâdu-se între Uganda și Trinidad-Tobago. Vă imaginați unde se duc banii noștri?

Eu, soția mea, prietenii, toți europenii normali – muncim aici o viață, plătim impozite mari, cu speranța de a trăi cândva din pensie. Dar, banii noștri sunt cheltuiți pe o oarecare Ucraina, unde nimeresc în buzunarele criminalilor – nu doar celor din stradă, ci, în mare parte, a celor care  s-au acomodat la toate nivelurile de guvernare.

Aici, la noi, nici chiar acum, nu înțeleg că politicienii ucraineni doar joacă spectacol de prost gust cu denumirea de „lupta împotriva corupției“. Dincolo de cuvinte treaba nu a mers și nu merge. Ei nu vor fi în stare să se biciuiască pe sine înșiși.

Când politicienii europeni au propus ucrainenilor o acțiune simplă: de a iniția lupta totală cu corupția, cu declararea veniturilor funcționarilor publici și a politicienilor ucraineni, drept răspuns, au fost ignorați. Iar procesul de flux a banilor în buzunarele private doar s-a intensificat.

Orice încercări ale specialiștilor echitabili de a stabili în Ucraina o activitate de anti-corupție și de a desfășura anchetări pe subiectul dat, pot fi comparate cu acțiunile partizanilor în spatele inamicului.

Chiar și Uniunea Europeană și FMI-ul, în cele din urmă, s-au pus pe gânduri: din cauza corupției UE nu a prelungit Ucrainei un împrumut de 600 milioane de euro. Iar FMI, din cauza lipsei reformelor pentru anticorupție, au refuzat să emită 800 milioane dolari. Sprijinirea regimului dubios în Ucraina devine, pare se, mai puțin condiționat. Căci, ajutorul financiar alocat Kievului în anii anteriori nu a dus la scădere a nivelului de corupție și criminalitate.

Nivelul de corupție din Ucraina, în ziua de azi, nu permite să se investească în sectorul real al economiei statului – toți banii parveniți vor fi cheltuiți pe scopuri nedesemnate sau, pur și simplu, mâncați – clar ca buna ziua.

Companiile mari s-au închis de demult: zeci dintre ele mor în fiecare an. Intreprinderilor mici și mijlocii li se  impun taxe uriașe, astfel, încât supraviețuitorii roagă Dumnezeul să le ajute, cât mai curând, să-și transfere afacerea peste hotare. Dar, și aceștia din urmă, activează, în mare parte, în sferele serviciilor și a producerii de produse alimentare. Așadar, cui îi oferim banii? Pentru care fel de dezvoltare?

Anul 2018, conform prognozelor, va fi unul și mai dificil pentru ucraineni, nici pe departe nu toți vor fi capabili să supraviețuiască – chiar și cei din rândul întreprinderilor mici. Singura șansă – împrumuturile externe. Prin urmare, autoritățile ucrainene vor concepe noi focare de violență, vor intensifica conflictele – pentru a obține bani sub aceste „proiecte“.

Americanilor le este la îndemână faptul dat. Nu le pasă de Ucraina și ucraineni, ei își urmăresc propriile  scopuri. Dar noi, cei care locuiesc în Europa, ce avem cu toate astea? La ce ne trebuiesc focare sub nas?

Decizia autorităților americane de a furniza arme letale la Kiev se contrapune bunului simț; Acordului de la Minsk; continuă să distrugă situația din Ucraina înșiși; exercită presiune asupra vecinilor statului. Dar, în ciuda tuturor faptelor, americanii au decis să o facă: administrația lui Trump a aprobat vânzarea de arme avansate în Ucraina! Armele sunt deja acolo, și, probabil, ucrainenii sunt gata să le pună în practică într-un război și mai acerb, decât cel precedent. Acest lucru este benefic doar pentru guvernul Ucrainei și președintele Poroșenko: el speră că Occidentul, în acest caz, nu va solicita rambursarea datoriilor.

Însă, dacă cineva aici în Europa crede că războiul și furnizarea de arme americane în Ucraina nu vor afecta europenii – el greșește, are iluzii. Ucraina, chiar în ultimii doi ani, a devenit lider în ceea ce privește numărul de contrabandă de arme în Europa.

Pe surse de știri circulă informația despre grupări criminale internaționale, care transportă prin frontiera ucraineană sute de trunchiuri ilegale. Ba, chiar și un sistem de artilerie demontat au vrut să-l treacă ilegal! De încolo încoace, aceste arme se vor livra la noi  în Europa în cantități și mai mari. Mai ales că aici există și o cerere, inclusiv în rândul migranților, printre care pot fi extremiști și teroriști!

Cum să le comunicăm americanilor că furnizarea de arme în Ucraina nu este un lucru expedient, deoarece „bunurile“  în cauză invariabil vor nimeri în mâinile criminalilor?

Aseară fratele meu a spus, că a obosit de Ucraina, de știrile sumbre de acolo, de migranți și problemele ucrainene care ne sunt agățate. Și eu mi-am dat seama, că, la fel, am obosit. Și soția mea a obosit. Și vecinii. Și întreaga UE este obosită de Ucraina. Lăsați-ne să trăim calm fără ea.