Germania va prelua încă 10.000 de refugiaţi din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, în virtutea programului Uniunii Europene de redistribuire a migranţilor, relatează joi dpa.

În această privinţă, guvernul german şi-a dat acordul în cursul acestei săptămîni, a declarat joi dimineaţă comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie Dimitris Avramopoulos pentru publicaţiile din grupul media Funke.

În contextul în care alte state membre ale UE au convenit să preia 40.000 de refugiaţi, ţintele programului de redistribuire a acestora au fost atinse şi probabil vor fi depăşite, a precizat Avramopoulos înaintea unei întrevederi, la Berlin, cu ministrul de interne german Horst Seehofer.

''Guvernul german se află, încă o dată, în centrul chestiunilor de solidaritate internaţională'', a adăugat comisarul european.

Programul anunţat vara trecută are ca scop să ofere o rută directă şi sigură către Europa pentru persoanele în cea mai mare nevoie de azil. Pînă în toamna lui 2019, cel puţin 50.000 de persoane, majoritatea provenite din Africa de Nord, îşi vor fi găsit adăpost în UE.

Uniunea Europeană a finanţat acest program cu 500 de milioane de euro.

Pe de altă parte, comisarul european pentru migraţie i-a cerut Germaniei să elimine controalele frontaliere introduse pe fondul crizei refugiaţilor din 2015, în timpul căreia 890.000 de persoane au solicitat azil în ţara europeană.

Regulile de funcţionare a spaţiului Schengen de liberă circulaţie permit reintroducerea controalelor la frontierele interne în timpul perioadelor de criză, dar Dimitris Avramopoulos a afirmat că este imposibil ca această situaţie să continue pe termen nedeterminat. ''Trebuie să revenim rapid la funcţionarea normală a sistemului Schengen'', a spus Avramopoulos.

La 13 aprilie, guvernul german a anunţat că va prelungi cu încă şase luni, pînă în noiembrie, controalele la frontiera cu Austria, din raţiuni de securitate şi pentru a gestiona fluxul de migraţie.

Potrivit lui Seehofer, decizia de prelungire a controalelor, care intră în vigoare pe 12 mai, a fost luată în coordonare cu Franţa, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia, fiind notificată altor ţări europene pe 12 aprilie.

Germania, Franţa, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia au convenit anul trecut asupra prelungirii controalelor temporare la frontierele interne pînă la mijlocul lunii mai.