Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui George Soros îşi va închide biroul din Budapesta şi se va muta în Berlin, a anunţat marţi organizaţia, care a spus că decizia este legată de situaţia legală şi politică ostilă din Ungaria, relatează Reuters.

”Guvernul Ungariei a denigrat şi denaturat activitatea noastră şi a luat măsuri de represiune la adresa societăţii civile în scop politic, folosind tactici fără precedent în istoria Uniunii Europene”, a declarat Patrick Gaspard, preşedintele Open Society Foundations.

Anunțul oficial vine vine după ce s-a vehiculat, încă de acum o lună, că miliardarul ar urma să ia această decizie. George Soros a fost în ultimii ani o ţintă predilectă a premierului Viktor Orban, care a anunţat, în urma câştigării alegerilor, că Ungaria va aproba o lege “Stop Soros” care să limiteze libertatea de acţiune a organizaţiilor neguvernametale.

Premierul maghiar l-a acuzat pe miliardar că prin organizaţiile pe care le conduce s-ar amesteca în treburile interne ale Ungariei şi că ar vrea să „deschidă larg” porţile Europei, pentru imigranţi.

Fundația Open Society (OSF) au primit 18 miliarde de dolari de la George Soros, potrivit unui anunț făcut anul trecut de președintele organizației.