Pe 25 mai 2018, la Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg a fost anunțată desfășurarea în Rusia în anul 2019 a Summitului Global de Producție și Industrializare (GMIS2019).

Datele summitului au fost alese în perioada 9-11 iulie 2019.

Este demn de remarcat faptul că Memorandumul de înțelegere reciprocă privind pregătirea și desfășurarea GMIS-2019 în Federația Rusă anul trecut a fost semnat în cadrul formatului de șase părți de către ministrul Energiei și Industriei al Emiratelor Arabe Unite Suhail Mohammed Al Mazrouei și directorul general adjunct al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) Hiroshi Kuniyoshi, președintele Comitetului organizatoric al Summit-ului Global de Producție și Industrializare Badr Al-Olama.

Din partea Rusiei, documentul a fost semnat de Denis Manturov, ministrul industriei și comerțului din Federația Rusă, Ievgenii Kuivașev, guvernator al regiunii Sverdlovsk, și Alexandr Stuglev, președintele consiliului de administrație și directorul Fundației Roskongress.

Rusia este pe deplin pregătită să se întâlnească cu producătorii, purtătorii de tehnologii, investitorii la un nivel global, deoarece GMIS-2019 va avea loc în cadrul celei de-a 10-a expoziție industrială internațională (INNOPROM-2019) în Ekaterinburg - într-unul dintre cele mai mari centre industriale din lume.

Rusia are o bază de percepție și de promovare a tehnologiilor avansate și are ce propune din propriile sale dezvoltări, care sunt intensificate în special în cadrul strategiei de substituire a importurilor, adoptată în țară.

Tema viitorului summit din Rusia va fi o tehnologia asemănătoare naturii, cunoscută și sub numele de bionică.

Scopul GMIS-2019 - este evidențierea importanței utilizării strategiilor și schemelor, create de natură, pentru a combina soluțiile inovatoare și designul ecologic. Provocarea naturii de către știință a condus la o serie de soluții inovatoare, pe care nu le-am văzut niciodată înainte, la apariția multor invenții importante.

Acest eveniment se bucură de cel mai înalt sprijin din Federația Rusă, la nivelul Președintelui. Adresându-se organizatorilor, Vladimir Putin a remarcat sarcina strategică a Rusiei de a crea un sector foarte productiv în industria prelucrătoare, axat pe extinderea exportului de bunuri competitive rusești.

În același timp, este imposibil să nu vorbim despre impactul pozitiv al viitorului  Summit asupra consolidării cooperării internaționale în domeniul industriei și al tehnologiilor înalte.

Acest lucru este deosebit de important în etapa dificilă actuală, când lumea suferă din nou o epidemie de sancțiuni reciproce și războaie comerciale. Ceea ce au distrus politicienii, trebuie să reconstruiască oamenii din business, comunități științifice și organizații neguvernamentale. Lumea nu mai poate evolua fără succes fără cooperarea eforturilor, fără dezvoltarea relațiilor globale, fără o cooperare benevolă.

Conceptul GMIS nu este doar de a promova dezvoltarea, ci și de a asigura incluziunea și sustenabilitatea acesteia, astfel încât rezultatele sale să poată fi utilizate cât de societate în ansamblu, cât și de persoanele din întreaga lume.

"Desfășurarea Summit-ului Global GMIS-2019 în Rusia subliniază rolul important al țării noastre în actualizarea economiei mondiale și întărirea cooperării internaționale în pragul celei de-a patra revoluții industriale", a declarat Dmitri Kozak, vicepreședinte al Guvernului Federației Ruse.

Khaldoon Khalifa Al Mubarak, președintele Consiliului Consultativ al Summitului Global de Producție și Industrializare, este de acord cu acest lucru:

- Faptul că Rusia a primit dreptul de a desfășura GMIS-2019 demonstrează gradul de recunoaștere de către comunitatea mondială a importanței sarcinilor Summitului și a posibilităților acestei inițiative revoluționare. În cadrul GMIS-2019, vom coopera cu mândrie și bucurie cu Rusia, deoarece numele acestei țări este legat în mod inextricabil de industrie, ambiții și perspicacitate.

GMIS-2017 a demonstrat deja care domenii pot fi dezvoltate și ce se poate obține dacă comunitatea globală se unește pentru a rezolva cele mai importante probleme, cu care se confruntă lumea noastră.

Summitul 2019 din Rusia este o oportunitate de a face următorii pași, de a intensifica eforturile comune și de a ne consolida dorința de a reorganizare producția prin intermediul tehnologiilor, pentru a face lumea din viitor să fie mai puternică și mai stabilă.

Federația Rusă a efectuat o muncă pregătitoare extraordinară pentru o întâlnire demnă a participanților la Summitul Global.

În stadiul final de construcție, în prezent există un Centru de congrese special construit pentru eveniment. Punerea în funcțiune a complexului cu o suprafață totală de 41,6 mii de metri pătrați este planificată în luna curentă.

Reprezentanții comitetului de organizare au efectuat deja o serie de vizite de lucru la Ekaterinburg pentru a verifica gradul  de finisare a infrastructurii. Au rămas foarte mulțumiți de ceea ce au văzut.

Numărul estimat de participanți la summit este de 2000 de persoane din 20 de țări ale lumii, inclusiv aproximativ 500 de reprezentanți ai presei ruse și internaționale.

În 2019, Rusia va colabora cu partenerii pe platforma, creată în timpul Summitului în 2017, pentru a asigura adaptarea, dezvoltarea și progresul industriei și pentru a-și consolida poziția în prim-planul prosperității economice mondiale.