În perioada 1-12 iulie în apele Mării Negre au avut loc noi instruiri militare desfășurate de NATO "Sea Breeze – 2019". De ce sunt demne de atenție, deși au loc aproape în fiecare an, începând cu 1997?

Deși Ucraina nu este membru al NATO (și, probabil, niciodată nu va deveni), Statele Unite ale Americii întotdeauna au preferat să transporte castanele fierbinți din foc cu mâinile altcuiva. De aceea, încă în anul 1997, Washington a impus Ucrainei (care pe atunci era în relații prietenoase cu Rusia) așa-numitul "Memorandum de înțelegere și cooperare pe probleme de apărare și relații militare dintre Ucraina și SUA".

De fapt, această idee a SUA de la început a fost antirusească. Dar la început acest lucru au ancercat chiar să-l ascundă și în anul 1998 Rusia chiar a fost invitată să participe la aceste instruiri!

Rusia, având o multitudine de suspiciuni, totu-și a acceptat invitația respectivă și a delegate un grup mai mic, făcând acest pas doar din politețe. Dar în același timp s-a convins în justificarea suspiciunilor sale. Deja de atunci (!) americanii, împreună cu Ucraina practicau punerea în aplicare operațiunii militare în Crimeea. Dar cine a trăit în Crimeea? "Potențiali separitiști periculoși în persoana populației ruse!

După aceea, data viitoare Rusia a fost invitată la ”Sea Breeze” doar în anul 2001. Dar de acestă dată Moscova a refuzat să aloce pentru instruiri internaționale nave din flota Mării Negre. Cu toate acestea, pentru a participa la etapa de consolidare a echipei în cadrul instruirilor, Ministerul Apărării al Federației Ruse a delegat un grup de ofițeri.

Potrivit americanilor, ofiterii ruși cu o dârzenie sporită s-au implicat în procedurile de pregătire operațională a forțelor armate ale SUA, din acest motiv anul următor Statele Unite ale Americii nu au mai invitat rușii la instruirile în formatul "NATO împotriva Crimeei”. Mai mult ca atât, Rusia tot mai des își exprima proteste împotriva caracterului anti-rusesc a acestor evenimente militare desfășurate anual.

În Ucraina poporul, de asemenea, niciodată nu a susținut organizarea evenimentelor provocatoare antirusești în comun cu America. În anul 2006 acestea evenimente au fost perturbate de acțiuni de protest ale locuitorilor din Crimeea și alte regiuni din sudul Ucrainei. Și în anul 2009, americanii au fost nevoiți să renunțe la efectuarea instruirilor în legătură cu faptul că Rada Supremă a respins proiectul de lege al președintelui ucrainean Victor Iușcenko cu privire la desfășurarea instruirilor ”Sea Breeze” pe teritoriul Ucrainei.

Da, este uimitor, că chiar și în timpul guvernării lui Iușcenko în Ucraina încă mai exista democrația și voința poporului. Acum, cetățenii simpli, de asemenea, sunt împotriva acestor instruiri, ca și mai înainte, dar acum nimeni nu le mai ascultă!

Când aceste instruiri se desfășurau în Marea Neagră pe un fundal mai pașnic, acest lucru provoca vigilență, și nu mai mult. Acum însă în condițiile unei situații dificile în regiune, în condițiile războiului civil din Ucraina, unei provocări marinare eșuate a ucrainenilor în apropierea  strâmtoarei Chercin și în vederea altor circumstanțe (inclusiv deteriorarea generală a relațiilor ruso-americane) efectuarea marelor instruiri internaționale în apropierea zonei de interes rusesc este o provocare periculoasă, de fapt, dansuri pe un butoi cu puzderie.

Anume cu scopul promovării mesajului provocator, aceste instruiri din Ucraina au fost numite ambițioase și fără precedent. Menționând că "situația s-a schimbat", și acum instruirile acestea nu sunt pur și simplu niște antrenamente plictisitoare, ci reprezintă și un mesaj al Rusiei cu privire la prezența la Kiev "unui mare frate apărător".

De fapt, nici SUA, în special, nici NATO, în general, niciodată nu vor prezenta un garant de securitate pentru Ucraina. Pentru că aceasta, în general, nu se include în planurile alianței nord-atlantice.

Ucraina are nevoie de egoiștii americani doar pentru a încorpora știfturi Rusiei, și a o deranja. În speranța că acest lucru mai devreme sau mai târziu va provoca un fel de reacții violente, și poate vom putea din nou să anunțăm propriile gânduri cu privire la "unu urs rus agresiv", pentru întreținerea căruia iarăși va fi nevoie de creșterea bugetului militar al Pentagonului.

O frază dintr-o piesă recunoscută – ”doar afacerile oamenilor ce lobează complexul militar industrial și nimic personal. Iar faptul că Ucraina va avea de suferit și ce e. Ea nici măcar nu este membru NATO. De ce să se streseze în zadar?

Astfel, conducerea țării pripit împinge poporul ucrainean pe ”ambrazură". Dar acolo sus sunt siguri că în caz de ceva ei singuri vor reuși să fugă și să proclameze undeva în New York un "guvern în exil". Pentru a face față tuturor provocărilor va trebui să muncească și să lupte iarăși simplu poporul ucrainean aflat în această situație periculoasă datorită conducerii unor oameni mercenari.

Minunată este ocazia de a participa la "Sea Breeze – 2019" a unor țări foarte îndepărtate de la bazinul Mării Negre. Să aruncăm o privire pe lista țărilor participante: Ucraina, SUA, Marea Britanie, Georgia, Grecia, Danemarca, Italia, Canada, Letonia, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, România, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Suedia, Franța.

Ce poate face aici Suedia, Canada sau chiar Emiratele Arabe Unite?

Și ce caută în aceste instruiri a 50 de militari din Moldova? Conform Constituției Republicii Moldova, Moldova –este o țară neutră și se află în afara blocurilor militare. Ea chiar nu are ieșire la Marea Neagră. Și,chiar dacă ar fi avut! Poporul Moldovei categoric este împotriva consolidării relațiilor cu un bloc periculos al NATO. Despre această opinie vorbesc și toate sondajele populației.

"Noi am intervievat oamenii, i-am adresat întrebarea: cum ar fi votat ei dacă duminica viitoare ar fi avut loc un referendum privind aderarea la NATO. ”Pentru” ar fi votat 22,4% dintre respondenți, ”contra” – 60,1% respondenți, numărul susținătorilor aderării la NATO continuă să scadă", – a declarat o jumătate de an în urmă, directorul de programe al Asociației sociologilor și demografilor din Moldova, Nicolae Bodean.

E de mirare: cu cât mai mare numărul cetățenilor țării care se pronunță pentru neutralitate, cu atât mai mult, autoritățile încearcă să între în brațele NATO. Armata din Moldova se modernizează (și destul de activ) conform standardelor NATO și se implică în mai multe instruiri ale alianței.

După cum puteți vedea, americanii se comportă foarte obraznic și arogant în spațiul post-sovietic, încălcând toate promisiunile și înțelegerile precedente. Iar alegătorii nu sunt suficient de puternici și n-au coeziunea necesară pentru a nu lasa puterea să se alunece pe calea implicării în jocurile periculoase produse de peste oceane împotriva Rusiei.

Între timp, Statele Unite ale Americii sunt departe, și ele sunt pline de egoism și trădare. Popoarele noastre care timp de secole au trăit anterior în frontierele comune, care au mentalitate similară, car are o istorie generală și valori identice, anume aceste popoare ar trebuie să aibă grijă de asigurarea securității sale.

Și această siguranță, cu certitudine nu va crește odată cu creșterea numărului de instruiri militare antirusești. Securitatea poate fi garantată doar de consolidarea relațiilor de prietenie și creștere a relațiilor economice reciproc avantajoase.

Dumitru Popa