Autoritățile kazahe sînt gata să facă o înțelegere cu miliardarul Anatol Stati şi să achite despăgubirile de peste jumătate de miliard de dolari, scrie presa de opoziţie din Kazahstan.

Se întîmplă în ajunul zilei de 8 noiembrie 2019, termenul limită impus Kazahstanului de către un tribunal din SUA, ca să prezinte informaţia despre toate activele kazahe din SUA şi alte state, transmite Mold-street.com.

Potrivit unui insider, citat de portalul KZ.MEDIA, reprezentanții legali ai Stati au primit o ofertă greu de refuzat. Astfel guvernul Kazahstanului este gata să admită înfrîngerea în disputa cu Stati și să plătească familiei aproape întreaga sumă, care le-a fost acordată de arbitrajul de la Stockholm în decembrie 2013.

Discauntul (diferența dintre suma din hotărîrea judecătorească și suma reală) va fi, potrivit insiderului, de doar 5-10%.

Autorii susţin că aceasta va fi o afacere fără precedent în istoria judiciară a Kazahstanului. În primul rînd, datorită însuși faptului unei astfel de recunoașteri. Dar și din cauza sumei de reducere - extrem de scăzută pentru astfel de premii arbitrale.

Astfel, Stati ar avea o șansă în viitorul apropiat să primească aproape jumătate de miliard de dolari americani, din care aproximativ 70% urmînd să ajungă la instituțiile financiare care au finanțat acest proces.

Autorii susţin că situaţia Kazahstanului este însă una de neinvidiat. Astfel admiterea înfrîngerii amenință guvernul Kazahstanului cu costuri și pierderi mult mai grave decît jumătate de miliard de dolari.

Or litigiul a fost monitorizat foarte atent de către alți investitori.

Aceasta pentru că legile ce reglementează arbitrajul se bazează pe precedente și, în consecință, punerea în aplicare (de facto) a deciziei Curții de Arbitraj de la Stockholm constituie o recunoaștere a argumentelor reclamanților cu privire la încălcarea justiției în ceea ce privește investitorii, săvîrșită de autorităţile kazahe.

Aceastea ar fi nenumărate, dar mulţi investitori au preferat să caute alte soluţii sau să tacă. Acum, mulți dintre ei pot opta pentru măsuri mai drastice. Și aceasta poate deschide o cutie reală a Pandorei - un flux de cazuri împotriva Kazahstanului, acumulate de investitori în decenii de privare (de proprietate).

Potrivit kz-media, disponibilitatea Ministerului Justiției pentru tranzacție se explică prin dorința de a evita pierderi mult mai grave. Or revendicările lui Anatol Stati duc la arestarea unei varietăți de bunuri.

"Incidentele legale apărute în timpul acestor arestări pot (cu o abordare corectă) să limiteze în mod semnificativ drepturile acționarilor și, ca urmare, să conducă la o mare varietate de schimbări organizaționale în structura și sistemul de gestionare a acestor active. E vorba de active strategice pentru Kazahstan - de exemplu, consorțiul Kashagan, de viitorul căruia depinde viitorul întregii țări", constată autorii.

Însă principala problemă pentru Kazahstan poate fi punerea în aplicare a deciziei instanței americane din districtul Columbia, care a fost stabilită la 8 noiembrie 2019 ca termen limită pînă la care guvernul kazah trebuie să prezinte documente în care activele naționale ale Kazahstan vor fi listate - atît în Statele Unite, cît și în alte state a lumii.

"Aceasta este o adevărată capcană pentru Kazahstan. Recunoașterea existenței unor astfel de bunuri duce la confiscarea lor, iar refuzul recunoașterii ar putea duce la acuzații de mărturie mincinoasă și scandaluri politice. De exemplu, va fi necesar să explicăm de ce activele considerate publice în Kazahstan sînt totuși declarate private în instanță", mai scrie portalul.

Menţionăm că litigiul durează de un deceniu şi a fost generat de confiscarea de către Kazahstan a activelor lui Anatolie Stati şi familiei sale deţinute în această ţară.

NOI.md