Ministrul Energeticii al Ucrainei Alexei Orjel a declarat că țara este dispusă să stopeze tranzitul de gaze rusești deoarece în rezervoarele subterane din Ucraina este stocat un volum record de gaze.

Acest lucru a fost relatat în cadrul emisiunii „Svoboda slova” de pe postul de televiziune ICTV, transmite RBK.

„Dacă vorbim despre gaze, iar eu sînt participantul nemijlocit la negocierile privind semnarea unui acord de tranzit, atunci noi sîntem dispuși să stopăm transportul acestora prin teritoriul Ucrainei. La moment în rezervoarele de gaze subterane din Ucraina este stocat un volum record de gaze… Noi nici într-un caz nu excludem prioritatea semnării unui acord de transport al gazelor”, a menționat el.

Potrivit lui, în rezervoarele din Ucraine este stocat un volum record de gaze – 21,7 miliarde de metri cub.

Ministrul a relatat că Kievul negociază activ cu partenerii din Europa în vederea semnării cu Gazprom a unui acord în baza noilor reguli europene. După spusele lui, potrivit acestor principii Ucraina „nu poate fi șantajată”. El a adăugat că dacă Kievul asigură tranzitul neîntrerupt de gaze în Europa, atunci ar trebui să existe o concurență și prețurile pentru consumatorii europeni ar trebui să se reducă.

La începutul lunii iulie șeful Naftogaz Andrei Kobolev a declarat că în Ucraina ar pute surveni riscul de catastrofă tehnogenă dacă în rezervoarele ei nu vor fi cel puțin 20 miliarde metri cub de gaze. Potrivit șefului Companiei, acestea i-ar permite Ucrainei să reziste pe parcursul întregului sezon de încălzire chiar dacă Rusia va suspenda tranzitul de gaze la începutul anului 2020. Vara în rezervoarele ucrainene au fost stocate 13,8 metri cub de gaze.

Acordul privind tranzitul gazelor între Kiev și Moscova expiră la finele anului 2019.