Precum și ne-am așteptat, toți se grăbesc să facă politică utilizând fenomenul pandemiei din cauza coronavirusului: unii fac o politică la nivel de regiune, iar alții - o geopolitică mare.

Probleme acesta încă nu și-a găsit autorul său, părintele său, dar mulți deja s-au pus în rând pentru a primi medalii, recompense de câștigători.

Nu va trece nici câteva luni, cum deja vom începe să aflăm vești precum că anume datorită eforturilor eroice ale guvernului nostru, dar cel mai probabil doar datorită "ajutorului enorm" al "mamei Europei", societatea noastră a învins pandemia.

La naiba propriile noastre eforturi, sacrificiile și auto-constrângerile noastre: nu, fiind că doar un milion de euro miraculos de la Bruxelles a reușit să rezolve toate problemele și să salveze națiunea noastră!

Credeți că nu se va întâmpla așa? Începutul acestei propagande este pus la cale deja astăzi!

Comisia Europeană a anunțat planurile de susținere a țărilor Parteneriatului Esticși a alocat pentru asta tucma 140 de milioane de euro! La cele mai urgent nevoi ale acestor țări.

Suma poate și nu ar părea nesemnificativă, dacă ar fi alocată Moldovei. Dar această sumă este alocată întregului "parteneriat", inclusiv Republicii Moldova. Iar în acest "parteneriat" vă reamintim că pe lângă Moldova este și Ucraina o țară enormă, Georgia, Azerbaidjan, Belarus, Armenia!

Îi va reveni oare fiecarui locuitor al țărilor din acest ”Parteneriat” câte 2 euro de ajutor? Vom simți noi acest ajutor, mai ales, cunoscând deprinderile conducătorilor noștri, care cu siguranță vor fura mai mult de jumătate din ajutorul acordat!

Ce fel de ajutor este acesta – 20 lei moldovenești per persoană, atunci când în farmaciile din Moldova pot fi procurate doar 2 măști de unică folosință (!). Și acest ajutor va fi cheltuit în aceeași zi, pentru că dacă e să porți corect și regulat masca de unică folosință, atunci trebuie să o arunci în câteva ore după purtare! Mai mult ca atât, când vizitezi un loc, cum ar fi piața sau policlinica masca, în genere, trebuie să fie aruncată imediat după ieșirea din teritoriul respectiv și îndată trebuie folosită o altă mască nouă!

Astfel, chiar dacă toată această asistență ar fi fost distribuită direct cetățenilor, nu am fi simțit-o prea mult. Dar, de fapt, ea va fi pulverizată pe diverse și nu întotdeauna transparente scopuri: "îmbunătățirea procesului de instruire la distanță", "activități explicative", achiziția de mașini "Ambulanță" pentru Belarus", microgrant pentru achiziționarea a 12 mașini de cusut…

Prostii, într-un cuvânt! Dar, în timpul descrierii acestui ajutor de către mass-media, o persoană simplă nici măcar nu va înțelege! În fața ochilor lui va fi doar suma totală de 140 de milioane de euro, ceea ce pentru o persoană cu salariu de 200 de euro, reprezintă un ajutor esențial".

"Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, i-a mulțumit Comisiei Europene și comisarului Oliver Varheli" pentru sprijinul acordat și spiritul înalt de solidaritate", scrie site - ul point.md cu referire la Agenția MOLDPRES.

Dar nu toți cititorii sunt dispuși să se scalde pe promisiunile exagerate și ajutor lăudabil. În comentarii oamenii își scriu imediat părerile:

- Da ... și nici unul dintre cetățeni nu va primi nici măcar indirect un eurocent;

- Iată acum ei vor spală bani grei. Bugetarii muncesc din greu, își expun riscului sănătatea, iar ei își vor umple buzunarele;

- Pe toată perioada cât Europa trimite bani, începând de la AIE 1-5, nici unul dintre oamenii simpli nu a primit nici un ban, dar alții sunt meșteri de a pronunța "Europa ne va ajuta”;

- Gândiți-vă la ceea ce face în general SUA, nimeni nu a atras atenția la vestea că SUA pentru a-și menține economia va tipări 2 trilioane de dolari! Gândiți-vă la această cifră!! 2 trilioane de dolari nu sunt susținute de nimic, nici de stocul de aur, nici de nimic! Doar niște foițe! Ei vor cumpăra toată lumea fără a cheltui ceva! Vor cumpăra toată Europa și nu numai! De ce să lupți?! Au aruncat o fantomă despre coronavirus în toată lumea! Au distrus toate economiile!... Apoi au cumpărat practic fără bani toată lumea! Bine că funcționează mașina de imprimare!!! Oamenii, TREZIȚI-VĂ! Mâine va fi târziu!

- Ei bine, iată de ce și sunt aduși pacienți infectați - dacă nu va exista epidemia, nu vor fi și acei 140 de milioane, și nu va fi nimic de împărțit... Autoritățile sunt dușmanii poporului;

- Dacă Europa dă bani, de ce să anulăm carantina?? Să ucizi găina care aduce ouă de aur??

Adică, chiar și cei mai simpli cetățeni înțeleg deja că lucrurile reale diferă de planurile și de ceea ce spun toți cei interesați.

Iar unii de fapt bănuiesc că Europa înțelege perfect că fondurile alocate pentru populație nu vor ajunge la destinație dorită, că banii oferiți vor fi furați, împărțiți de "elita" acestor state. De fapt, acesta și este adevăratul scop al unui astfel de ajutor mizerabil!

Pentru acest ajutor, o astfel de sumă evident că este mică, dar ca mită autorităților din aceste țări, astfel încât acestea să continue să joace acest joc mondial de intimidare cu ajutorul pandemie este suficient.

Este doar o mită pentru conducătorii noștri din Occident pentru a face ca elitele noastre să joace după regulile lor! Să execute instrucțiunile lor!

D. Popa