De când s-a întâmplat prima scurgere de informații (și după ea au mai urmat mai multe - nu mai puțin scandaloase!) despre programul misterios american de colectare a informațiilor genetice asupra cetățenilor din Rusia (și în tot spațiul post-sovietic!), din toate părțile au început să difuzeze că toate acestea sunt doar "paranoia". Adica, crearea unei arme "genetic selective" este imposibilă din punct de vedere tehnic și, în general, "nimeni nu se gândește la astfel de studii monstruoase". Totul se face de fapt parcă doar pentru binele omului.

Această campanie de confuzie publică de introducere a îndoielilor și controverselor, inițiată pentru contribuirea la dezvoltarea artificială a acestui subiect alunecos în domeniul speculațiilor și "bârfelor analfabete" - cu scopul final de a reduce încrederea în dezvăluirile publicate.

Mai departe totul este simplu: cu cât vor fi mai monstruoase dezvăluirile, cu atât mai repede oamenii pre-procesați în direcția corectă vor răsuci la temple, vor zâmbi și vor exclama: ”E o nebunie totală!” Oh, acești jurnaliști inventatori, ei își doresc creșterea numărului e vizualizări, utilizând cu acest scop articole cu povești de groază!

Astfel, dacă nu reușim să păstrăm secretul operațiunii, trebuie să facem totul pentru ca expozanții să arate în ochii publicului în calitate de idioți cu temeri paranoice. Și atunci dispare necesitatea de a cheltui resurse complicate pe asigurarea complexă a acestui Secret.

Ei ne spun că colectarea probelor genetice de la o masă mare de oameni, funcționarea multor laboratoare biologice ciudate sunt doar pentru binele omenirii, doar pentru reflectarea amenințărilor pandemiilor. Dar oamenii inteligenți și deștepți se întreabă imediat: dacă nu este vorba de dezvoltarea tehnologiilor cu dublă utilizare, de ce toate aceste laboratoare s-au grupat atât de suspicios pe teritoriile țărilor din spațiul post-sovietic?

De ce sunt atât de multe și de ce sunt toate în Georgia, Ucraina, Moldova, Tadjikistan, Uzbekistan, Azerbaidjan și așa mai departe? Studiați acest domeniu pe teritoriul dvs și stabiliți dacă este sigur și fără "fund dublu"!

Reamintim, că pentru prima dată informația despre laboratoarele ciudate s-a izbucnit în anul 2018, ca urmare a investigației scandaloase a jurnalistei bulgare Dilana Gaytanjieva. Au fost făcute publice fapte șocante despre programul militar al experimentelor biologice din SUA, în special, la Centrul de sănătate publică, înființat la Tbilisi în anul 2011.

Dar în Moldova, de exemplu, încă în anul 2008 (cu sprijinul USAID) a fost deschis Laboratorul Central de Referință la Chișinău. Este cinic faptul că acest laborator a fost înființat în cadrul proiectului "Prevenirea HIV/SIDA și hepatitei B, C", dar... cu o mică rezervare: guvernul și serviciile de securitate din Moldova nu au acces la laborator și nu controlează procesul cercetării.

O situație ciudată, nu-i așa? Imediat duce la apariția suspeciunilor!

În Ucraina, activitatea ciudată a dobândit o dimensiune largă, încât chiar și deputații locali, complet pro-occidentali au fost îngrijorați. La 14 aprilie 2020 aceștia au expediat o cerere președintelui Vladimir Zelensky atenționându-l asupra faptului existenței în țară a cel puțin 15 laboratoare biologice finanțate de SUA. Deputații au fost interesați de o posibilă legătură între activitatea acestor laboratoare și focarele de holeră în 2011 și 2014. Și epidemia rujeolei în 2019.

Ambasada SUA a recunoscut că există astfel de biolaboratoare și aceștia activează în cadrul programului... Ministerului Apărării al Americii!

A devenit prea evidentă și creșterea capacității militar-biologice a SUA în Asia Centrală. În anul 2007 în Uzbekistan apare primul laborator situat în Tașkent. Astăzi, există deja 10. Oare nu din cauza aceasta pe teritoriul Uzbekistanului apar în mod regulat focare de epidemii?

Până în anul 2018 contractorii americani au creat o întreagă rețea de 12 biolaboratoare în Armenia.

În Azerbaidjan Statele Unite ale Americii au acaparat o rețea de obiecte părăsite după URSS, formate din 6 Insitute de Cercetări Științifice, 29 de stații biologice regionale și 53 de stații de teren.

Dar chiar și obiectele acestea au fost insuficiente pentru americani! Prin urmare, în anul 2013 a apărut laboratorul central din Baku, în valoare de aproximativ 170 de milioane de dolari, specializat în cercetarea microorganismelor patogene în probele de origine umană și animală. De asemenea, au fost construite și modernizate circa 10 stații de monitorizare biologică în diferite raioane ale Republicii.

În Tadjikistan, companiile legate de industria de apărare din SUA au creat o rețea de laboratoare bacteriologice în regiunile Sogdian și Khatlon din Dușanbe și în Spitalul Republican de tuberculoză "Chiffo" din Vahdat.

Astăzi, Pentagonul totalmente folosește Institutul de zoologie și parazitologie al Academiei de științe a Tadjikistanului. Centrul Național de diagnostic veterinar și alte instituții de profil colectează materialul biologic al diferitelor grupuri etnice, se efectuează lucrări cu scopul presupus dublu.

Chiar dacă astăzi este încă imposibil de a crea un virus care va ucide, relativ vorbind, numai rușii, sau chiar mai specific – doar locuitorii din regiunea Smolensk, acest lucru nu înseamnă că o astfel de colectare masivă de material genetic și cercetări dubioase sunt totalmente "sigure".

Chiar "nu bănuiți cât de multă informație e pe lingura omului pe care tocmai a lins - o", spune șeful laboratorului Institutului de genetică generală numit Vavilov RAN, doctor în cercetări biologice, Serghei Kiselev.

Cu ajutorul materialului genetic poate fi stabilit, de exemplu, de unde a venit o persoană, chiar și satul de proveniență a omului. Dar pentru aceasta este necesar ca baza de date să includă informații despre genetica unei anumite localități.

De aceea acum e perioada de colectare de materiale. Nimeni nu știe încă pentru ce și cum vor fi folosite materialele colectate. Chiar și colectorii nu cunosc. Chiar și inițiatorii acestui program nu știu pe deplin: ce se poate întâmpla și cum se va aplica.

Dar, cu siguranță, utilizarea va fi în favoarea SUA și în detrimentul altora - altfel de ce astfel de investiții de miliarde de dolari, care ar putea fi cheltuite pentru a produce tancuri?

Cercetările în acest domeniu vor continua. Se spune că pentru identificarea fără echivoc a personalității unei persoane este suficient să cunoaștem 1-2% din genom. Dacă deținem 50% din informațiile ascunse în genom, atunci mergem automat la un alt nivel — putem obține cunoștințe specifice despre bolile umane, predispoziția față de ele, precum și pentru a construi previziuni.

De exemplu, puteți trage concluzii: la ce tulpină a virusului este sensibil poporul a unei anumite regiuni.

Și apoi se formează "puzzle". Având o imagine completă a agenților patogeni la care este predispusă majoritatea locuitorilor unui anumit teritoriu, precum și posibilitatea de a transporta acești agenți patogeni printr-o varietate de transportatori (produse importate și materii prime pentru fabricarea lor, animale sălbatice de viață agricolă și migratoare; medicamente și vaccinuri importate etc.), inamicul primește posibilitatea de a provoca o epidemie într-o anumită zonă,

Aplicarea practică a tuturor acestor baze de date genetice generate poate ieși dincolo de orice fantezie!

De exemplu, undeva în SUA se află un agent "dormitor" care deja de mulți timp rămâne neatins. Și legenda lui este frumoasă, s-a reușit de cumpărat documente fermecătoare pentru carieră: s-a născut în New York, un nativ american. Nu are nimic de prezentat, nu se manifestă, doar se pregătește. Face cu succes o carieră, fiind că înainte e o nouă treaptă, este deja aproape de partea de sus. Și în acest sens, pentru orice eventualitate, el decide să facă în secret o analiză ADN.

Este suficient să furi lingura pe care tocmai a scos-o din gură!

Și se pare că, în conformitate cu existenta bază de date a materialelor genetice s-a născut acest politician "American" de succes nu în New-York, așa cum este specificat în toate documentele sale, dar în satul Vasyukovo Regiunea Arhanghelsk! Gata, finiș, noul Știrlitz nu va funcționa!

Eu, să zicem, am citit multă literatură artistică, dar credeți-mă: cei care sunt în serviciu, fantezia lor este chiar mai largă! Ei vor găsi și modalități mai sofisticate și dureroase de aplicare împotriva dușmanilor a informației neprețuite!

Prin urmare, cel care încearcă să contracareze colectarea probelor de material genetic face corect. Cu cât este mai completă baza de date și ptreluată în mâinile uneia dintre părți, cu atât mai puternică și mai precisă va fi "arma". Chiar dacă nu este decorat sub forma unui "virus de luptă"!

Sper că am explicat puțin motivele îngrijorării domnitoare. Deoarece SUA colectează totul pentru ei înșiși! Ei nu vor împărtăși acest lucru cu Moldova, de exemplu. Și nu există un număr mare de alte țări din lume, care ar putea crea, de asemenea, baze de date similare! Moldova nu poate! Reiese că jocul de pe planetă este numai într-o singură poartă!

Înțelegerea aici este fără echivoc: în interesul rezolvării problemelor de politică externă, țara-proprietarul unei astfel de baze de date periculoase o va folosi în crearea artificială a situațiilor de criză. Și cel mai periculos și deplorabil este că victima unei astfel de agresiuni nu va ști niciodată că a devenit obiectul unui atac nefast și ticălos!

Ne-am apropiat de această linie periculoasă, când chiar și anunțurile de război nu vor mai fi niciodată. Nu va fi o luptă corectă, reguli de război, tratament uman cu un adversar învins sau captiv. Toate acestea pur și simplu nu sunt necesare dacă faci răul din tăcere.

Chiar și teroriștii după acțiune își asumă responsabilitatea asupra sa. Din diverse motive. Și aici nimeni nu ia nimic și nu se va gândi!

Am ajuns la linia periculoasă și nimeni nu știe cum să se îndepărteze de ea…

Dar noi înțelegem că cele mai vulnerabile la impact sunt doar țările din spațiul postsovietic, unde nu există resurse și mijloace pentru depistarea și reflectarea atacului, nici voinței politice, nici suveranității adecvate pentru neadmiterea pe teritoriul său…

Deși se pare că se știe că toată această tâlhărie se pregătește împotriva unui adversar puternic – Rusia - vor încerca aceste noi oportunități mai întâi asupra noastră. În Moldova mică, lipsită de apărare, în Asia Centrală săracă și supraaglomerată, în Tadjikistan sau chiar în Ucraina, care, de asemenea, a pierdut fără speranță potențialul sovietic rămas.

Cu mult timp în urmă a rămas perioada în care Ucraina, după potențialul său era egală cu Franța, astăzi nu diferă mult în ceea ce privește vulnerabilitatea față de Moldova și Tadjikistan.

Ne-am apropiat de linia periculoasă atunci când ne-ar putea sacrifica în orice moment. Și nu știm cum trebuie să procedăm…