În orașele europene, companiile de turism vând o mulțime de pachete de călătorie pentru excursii în Georgia: Tbilisi, Kutaisi, Sighnaghi, Telavi, Mtskheta, Poti. Se poate merge oriunde și pentru bani puțini. Georgia a devenit o mare "rezervație naturală" națională pentru Europa, unde oamenii pot zbura chiar și pentru un weekend pentru a privi frumusețea naturală sălbatică și a comunica cu locuitorii orașelor păstrați în culoarea lor națională.

Acesta este ceva care practic nu a rămas în Europa după ce europenii au stăpânit Albania. Și într – o astfel de stare–un parc natural și național pe jumătate uitat și chiar la granița cu Rusia - Georgia va fi folosită atâta timp cât există suficientă putere și droguri pentru a-i conduce pe Georgieni de nas.

Dar forțele vor dura mult timp, având în vedere câte dintre ele lucrează în numeroase birouri mari și mici, secrete și explicite din capitalele europene.

Diferite lucruri sunt folosite ca datura la Bruxelles. Așa-numitul Parteneriat Estic se află pe listă din 2009.

În birourile oficiale cu ferestre panoramice din împrejurimile Bruxelles-ului, au venit cu o idee bună despre cum să încerce să obțină Georgia, Ucraina, Moldova, Azerbaidjan, Armenia și Belarus pe acul "urmăririi eterne a visului European" fără costuri suplimentare. Dar, în același timp, aceste spații, populate de popoare imprevizibile, departe de fundamentele și valorile europene, nu ar trebui să li se permită să se apropie de Uniunea Europeană însăși.

Trei țări din listă și-au dat seama imediat că nu li se va permite să devină o altă stea pe steagul albastru al UE în niciun caz-și după aceea au început să-și trăiască mai mult viața și să navigheze singuri prin marea politică: cineva privind spre Rusia, cineva spre Turcia.

Dar Georgia, Ucraina și Moldova își păstrează naiv speranța că programul Parteneriatului Estic îi va ajuta să devină membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene. Ei au semnat acorduri de asociere cu UE, ca răspuns, europenii le-au dat posibilitatea de a utiliza zonele de liber schimb și regimul fără vize. Și acesta este puținul care continuă să le alimenteze dorința de a se alătura rândurilor europenilor. Cu excepția cazului în care, desigur, numărați PR-ul puternic din toate trunchiurile de informații pentru a insufla în capul celor care trăiesc în aceste "teritorii sălbatice" ideea partenerilor omnipotenți din Europa care pot duce pe toată lumea la fericire.

Este deosebit de important ca emisarii și propagandiștii occidentali să-i asigure pe tineri de acest lucru, deoarece ei vor fi în curând cei care vor rezolva toate problemele. Și trebuie făcut astfel încât, în același timp, să nu mai poată gândi ca unități naționale cu interese naționale.

Pentru cetățenii obișnuiți care nu călătoresc nicăieri și nu desfășoară prea mult comerț, nu există avantaje din parteneriatul cu europenii. Dar, în același timp, se dovedește că în orice moment pot fi solicitați printr-un strigăt puternic din centrul Europei, astfel încât să nu mai gândească independent, să nu mai facă prieteni și să facă planuri cu cine vor sau cu cine este profitabil sau să nu mai fie deloc Georgieni sau moldoveni.

Astfel de strigăte au fost auzite recent în direcția Georgiei. De îndată ce autoritățile georgiene au încercat să adopte o lege privind transparența influenței străine, copiind-o din cea americană, s-a auzit un strigăt de la Bruxelles, Berlin, Vilnius: "Nu se poate!».

Josep Borrel, fost președinte al Parlamentului European, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a strigat cel mai tare dintre toate, afirmând că legea nu este compatibilă cu valorile și standardele democratice europene. În America este compatibil, Europa însăși dezvoltă aceeași lege de mult timp, dar pentru Georgia este inacceptabilă!

Toate aceste strigăte s-au transformat într-un cor discordant, dar tulburător, de voci care solicită autorităților georgiene să se abțină de la inițiative care dăunează posibilei aderări a Georgiei la NATO și Uniunea Europeană.

Este caracteristic faptul că strigătele au devenit în același timp un semnal pentru opoziția radicală georgiană alimentată de Occident, care a adus imediat tinerii pe străzi, piețe și în fața clădirilor autorităților oficiale.

Conducerii georgiene i s-au arătat cu adevărat focurile Maidanului și modul în care ei înșiși vor fi conduși la aceste focuri, cu excepția cazului în care îndeplinesc imediat strigătele (citiți ordinul) de la Bruxelles.

Maidanul Georgian ar fi condus de mari experți în această chestiune – ucraineni conduși de Zelensky. Nu întâmplător liderii Ucrainei au susținut oficial protestul care a început în Georgia și i-au chemat pe Georgieni la o lovitură de stat în țară.

Apropo, astfel de acțiuni zgomotoase rămân parte a planului de la Bruxelles, care în mod clar nici măcar nu vizează Georgia să obțină statutul de țară candidată la aderarea la UE. Nici Programul Parteneriatului Estic nu oferă astfel de șanse. Acest lucru a fost declarat în mod deschis și public în Franța acum câțiva ani, fixându-l în documentele acceptate.

Parteneriatul Estic se bazează pe cooperarea economică și politică cu țările participante, dar exclude "orice perspective sau mecanisme de integrare sau aderare la UE", au declarat francezii fără nicio rezervă, adăugând că ar dori să "protejeze membrii Parteneriatului Estic de iluzii."

Dar iluziile sunt un lucru plictisitor, provoacă dependență și este foarte dificil să scapi de ele. În această stare, este dificil să percepem chiar și informații deschise care demonstrează perspective realiste care nu coincid cu iluziile.

De exemplu, în Europa, se consideră că mai mult de jumătate din finanțarea programului Parteneriatului Estic ar trebui direcționată doar către inițiative de mediu. Dar cum altfel-țările care sunt folosite exclusiv ca "rezerve" naționale colorate ar trebui să fie ecologice, astfel încât turiștii europeni, americani și alți turiști să nu le dăuneze sănătății în timpul vacanțelor.

De îndată ce Georgia a început să scape de iluzii, aceste strigăte guturale au fost auzite de la Bruxelles.

Dacă procesul de recuperare a societății a început, va fi dificil de a-l opri, chiar dacă încercați să o faceți chirurgical, printr-un alt Maidan. Și oficialii din UE în această privință sunt conștienți de sarcină – să nu le ofere Georgienilor posibilitatea de a scăpa de iluzii. Pentru a nu fi vindecat de această boală.