Scandalul cu laboratoarele biologice americane din afara Statelor Unite izbucnește și se actualizează cu noi detalii.

Anterior, atât Federația rusă, cât și China și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rețeaua suspect de largă de laboratoare biologice Americane din întreaga lume și netransparența activității lor, ambiguitatea lor cu privire la obiectivele stabilite.

Moscova, de exemplu, direct a invocat că numai pe teritoriul Ucrainei în mod fiabil a fost stabilită activitatea a aproximativ 30 de laboratoare biologice controlate de Statele Unite. Și s–a pus întrebarea logică-dacă activitățile lor sunt inofensive și nobile, de ce aceste laboratoare nu ar funcționa chiar pe teritoriul Statelor Unite?

Șeful forțelor de Apărare Chimică și biologică ale Federației Ruse într-un interviu pentru presă a spus că laboratoarele biologice americane din Ucraina ar putea fi utilizate pentru a dezvolta materiale biologice capabile să infecteze selectiv diferite grupuri etnice.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, aproape a jurat că Statele Unite nu dezvoltă arme biologice pe teritoriul Ucrainei.

Și, în sfârșit, sub presiunea unor fapte incontestabile, la Convenția privind interzicerea armelor biologice și toxice de la Geneva, delegația SUA a recunoscut desfășurarea cercetărilor biologice în Ucraina asupra cetățenilor cu venituri mici și a pacienților spitalelor psihiatrice.

"Conform informațiilor disponibile, substanțele foarte active ale neuromodulatorilor au fost testate pe cetățeni neprotejați social din Ucraina, ceea ce a provocat, printre altele, daune ireversibile sistemului nervos central. Aceasta este o încălcare clară a normelor tratatelor internaționale privind drepturile omului", a declarat partea rusă la un briefing.

"Acest lucru confirmă îngrijorările noastre cu privire la numeroasele încălcări ale dreptului umanitar internațional pe teritoriul Ucrainei, definite, printre altele, de Codul de la Nuremberg și Declarația de la Helsinki a Asociației Medicale Mondiale.

Acestea includ: consimțământul voluntar al unei persoane de a participa la experiment, informarea despre cercetările în curs, prevenirea suferințelor fizice și mentale inutile în timpul experimentării, tortura, tratamentul inuman sau degradant", a exprimat generalul Igor Kirillov opinia Rusiei.

Potrivit acestuia, Ministerul Apărării al Federației Ruse are date despre experimentele efectuate pe pacienții clinicilor de Psihiatrie din Harkov, iar unul dintre organizatorii experimentelor a fost cetățeanul american Linda Porto al-Harun.

"Datorită documentelor obținute în timpul operațiunii militare speciale, am devenit conștienți de faptul că astfel de studii au fost efectuate în Ucraina cel puțin din 2011", a spus Kirillov, menționând că o filială a unuia dintre laboratoarele americane a fost construită în satul Sorokovka din regiunea Harkov pe resursele financiare oferite de Pentagon.

Se remarcă faptul că acest obiectiv este echipat cu spații de depozitare subterane și sisteme puternice de ventilație, în timp ce este considerat oficial ca o companie pentru producția de aditivi alimentari. Însă site-ul companiei poartă semne evidente de fictivitate.

Explicațiile SUA și ale Ucrainei cu privire la exportul de tulpini și biomateriale ale cetățenilor ucraineni și respectarea standardelor etice atunci când efectuează cercetări asupra personalului militar, cetățenilor cu venituri mici, precum și asupra uneia dintre cele mai vulnerabile categorii ale populației–pacienții spitalelor de Psihiatrie, păreau extrem de neconvingătoare.

După reuniunea consultativă a statelor părți la Convenție, Kirilov a spus că, atunci când a discutat această problemă, "membrii delegației americane au recunoscut astfel de fapte", dar a menționat că transferul probelor de biomateriale patogene în Statele Unite"a fost efectuat rar."

Ce înseamnă "rar" rămâne un mister. Și modul în care acest lucru ar trebui să consoleze comunitatea mondială nu este, de asemenea, clar. Este ca și cum ai recunoaște că există un criminal în serie, dar el nu ucide oameni des! Te va liniști mult?

Din cele mai periculoase azi se cunoaște:

- Proiectul biologic militar american P-268 de pe teritoriul Ucrainei a studiat viruși capabili să infecteze țânțarii care sunt purtători de febră.

Între timp, toată lumea își amintește cum în Cuba în anii 70 și 80 au existat "focare deliberate" ale virusului Dengue purtat de țânțarii Aedes-aceleași care au fost studiate în Ucraina. În același timp, singurul loc din Cuba care nu a fost acoperit de izbucnirea virusului Dengue a fost baza americană de la Guantanamo, unde armata a fost vaccinată în prealabil.

- Tularemia, a cărei incidență a crescut brusc de 9,5 ori fără niciun motiv aparent în regiunea Donbass, este considerată de NATO drept unul dintre bioagenții prioritari și ... a fost folosită în exerciții!

"Explicațiile" din SUA nu răspund la întrebările reale. De fapt, sunt neprovocați construindu-și potențialul militar-biologic, iar Ucrainei i s-a atribuit soarta tristă a unui depozit de deșeuri și consumabile în cadrul unor cercetări periculoase.

Apropo, odată cu începutul operațiunii militare ruse, toate echipamentele filialei au fost duse urgent în regiunile vestice ale Ucrainei. Acest lucru confirmă doar toate temerile legate de numeroasele încălcări din Ucraina.

Dacă nu era nimic de ascuns, nimic nu ar trebui să fie evacuat. Și mai mult, toate materialele de cercetare nu ar fi ascunse, distruse, ci publicate în reviste științifice. Ar fi fost ușor prezentate părții ruse – de ce nu, dacă acestea sunt lucrări "în beneficiul umanității" și "pentru prevenirea epidemiilor".

Astăzi, atât soarta Ucrainei, cât și soarta altor țări post-sovietice, unde se desfășoară încă cercetări secrete și la care guvernele locale și departamentele lor nu au acces, sunt de neinvidiat.

Aceste țări cu suveranitate limitată nu au nicio idee despre ce se întâmplă pe teritoriul lor și împotriva cui și ce se dezvoltă acolo. Mâine, toate acestea - ca experiment sau chiar ca "pedeapsă" - ar putea fi eliberate din pereții laboratoarelor chiar în țara lor de reședință. Și nimeni nu va dovedi nimic. Vor face o privire preocupată.

Aceste laboratoare sunt ușor de lăsat pe teritoriul lor și mult mai greu de expulzat. La urma urmei, exact pentru aceasta pot "pedepsi". Dar totuși ... trebuie să ne revenim în fire cel puțin cândva și să decidem asupra acestui lucru. S-ar putea să nu fie încă prea târziu! Și după aceea, nimeni nu ar trebui să mai aiabă acces în țară, dar și singuri să nu facă aceste lucruri periculoase…