Separatiştii au câştigat, la limită, majoritatea în Parlamentul Cataloniei. Cele trei formaţiuni care optează pentru independenţa regiunii faţă de Spania au obţinut, în urma scrutinului de ieri, 70 de locuri în legislativ dintr-un total de 135. Cu cele mai multe mandate s-a ales Partidul "Împreună pentru Catalonia", la fostului lider al autonomiei, Carles Puigdemont.

Imediat după publicarea rezultatelor, liderul formaţiunii, Carles Puigdemont, a ţinut o conferinţă de presă în Belgia, unde s-a refugiat, şi i-a cerut Madridului să lase Catalonia în pace.

"Catalonia a învins monarhia. Premierul Rajoy şi Guvernul Spaniei trebuie să găsească o soluţie politică. Dacă vor face asta şi vor îndeplini dorinţa catalanilor, cred că putem conlucra", a spus liderul Partidului "Împreună pentru Catalonia", Carles Puigdemont.

Altă formaţiune secesionistă, "Stânga Republicană" a obţinut 32 de mandate, iar patru i-a revenit Partidului "Candidatura Unităţii Populare".

De cealaltă parte a baricadei s-au calificat socialiştii, Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy şi Partidul "Cetăţenii", care a obţinut cele mai multe mandate. Această formaţiune unionistă s-a ales cu 35 de locuri în viitorul Legislativ.

"Astăzi, peste un milion de oameni bravi au transmis un mesaj clar nu doar Cataloniaei şi restului Spaniei, dar şi lumii întregi", a spus Ines Arrimadas, preşedintele Partidului "Cetăţenii".

Unioniștii se tem că situaţia din regiune s-ar putea înrăutăţi din nou.

Criza din Catalonia a început după ce, în data de 1 octombrie, în autonomie a fost organizat un referendum privind separarea de Spania.

La plebiscit au participat 42 la sută dintre alegători, iar 90 la sută din ei au votat pro. Ulterior, autoritățile catalane au declarat unilateral independența regiunii.

Drept răspuns, Madridul a preluat conducerea Cataloniei, a demis parlamentul regional și pe liderul separatist și a anunțat alegeri anticipate.

sursa