Instanța de judecată l-a obligat pe fostul ministru al Transporturilor, membru al Partidul Liberal, de orientare proromână, Iurie Chirinciuc să-și prezinte scuzele pentru remarcile jignitoare la adresa poporului rus.

„Chirinciuc este obligat să prezinte scuze publice pentru discriminarea etnicilor ruși pe criterii etnice“, se remarcă în decizia instanței, publicată azi. În ea afirmațiile politicianului sînt calificate drept "incitare la discriminare", relatează Noi.md.

În 2016, Chirinciuc, al cărui partid solicită aderarea Moldovei la România și intrarea în NATO, a scris pe blogul său și pe Facebook că „majoritatea rușilor sînt leneși și bețivi”. El, de asemenea, a numit ideea de apropiere a Moldovei și Rusiei „cel mai rău dintre toate relele care se pot întîmpla cu cetățenii republicii de la obținerea independenței“.

Aceste declarații ale lui au fost condamnate de către Ambasada Rusiei în Moldova, Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării, Asociația Jurnaliștilor Vorbitori de Rusă și alte organizații publice. După ce a refuzat să-și prezinte scuzele, cetățenii moldoveni au intentat un proces împotriva liberalului.

Cu toate acestea, în luna aprilie a anului trecut, Chirinciuc a ajuns pe banca acuzaților pentru un alt motiv. El a fost reținut, iar în biroul său și acasă au fost efectuate percheziții, după ce procurorii l-au acuzat de implicare în scheme de corupție în construcția de drumuri. În august, el a fost găsit vinovat de abuz de influență și abuz de putere. După ce a pledat vinovat, instanța i-a dat o pedeapsă mai ușoară – el a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.

După verdictul instanței de judecată, Chirinciuc cu familia s-a mutat în România, unde a continuat să facă declarații politice. În special, el a cerut lipsirea limbii ruse de statutul de limbă de comunicare interetnică, iar limba moldovenească consfințită în Constituție să fie redenumită în limba română.