Violenţa verbală este un fenomen des întîlnit în societate.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut aproape 16.000 de persoane au fost amendate pentru că au înjurat.

Totuşi, numărul cazurilor de conflict, spun specialiştii, este mult mai mare, pentru că puţini sînt cei care se adresează la poliţie.

Elena Bordos este medic pe ambulanţă de cîţiva ani. Ea spune că, în timpul serviciului, este des insultată de pacienţi. Ultimul caz a avut loc de Paşte, atunci cînd a mers să acorde ajutor medical unei femei din Capitală.

"Am putut să clarificăm situaţia doar cu ajutorul poliţiei, pentru că altfel nu s-a putut, era în stare de ebrietate. A strigat, dacă nu chemam poliţia deja putea şi să mă lovească", a declarat Elena Bordos, medic pe ambulanţă.

Operatorii de la Serviciul Unic de Urgenţă 112 spun că mulţi dintre cei care le cer ajutor sînt victime ale violenţei verbale.

"Des oamenii care trăiesc în concubinaj, soţiile sînt agresate verbal de concubini şi invers. Unii oameni ne spun că, uite, în parc sînt nişte adolescenţi care vorbesc urît şi se adresează chiar la un trecător necunoscut", a declarat Aliona Morogai, operator 112.

În acest an, poliţiştii au întocmit aproape 5.000 de procese verbale pentru injurii. În total, s-au dat amenzi în valoare de peste două milioane de lei. Cele mai multe persoane sancţionate erau în stare de ebrietate.

"Cel mai dese cazuri sînt cu participarea bărbaţilor, cam 70 la sută dintre contravenţii. Vîrsta acestor persoane este cuprinsă între 31 şi 45 de ani. Marea majoritate a cazurilor sînt comise în mediul rural, circa 62 la sută din numărul total de cazuri", a declarat Ghenadie Neamţu, şef de secţie IGP.

Oamenii spun că violenţa verbală poate fi întîlnită oriunde. Unii recunosc că au insultat şi ei.

"Şi eu nu-s o sfîntă. Un insult din partea mea şi cu asta s-a terminat totul."

"În staţiile de aşteptare este groaznic. Cel mai des, oamenii sînt cu copii. Uneori este cîte un cuplu tînăr şi de la aşa cuvinte este pur şi simplu groaznic."

"Am observat că, cel mai des, ei sînt toleraţi. Nimeni nu-i opreşte."

"Lipsa de educaţie, acesta este un motiv."

Violenţa verbală se pedepseşte cu amendă de pînă la 1.200 de lei sau 30 de ore de muncă în folosul comunităţii.