În apele rîului Răut, şi mai exact în zona satului Mașcăuți și Jevreni, raionul Criuleni, pot fi zărite la fiecare pas adevărate garduri care împiedică accesul peştelui şi duc la înnămolirea apei.

Directorul Fundaţiei pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA, Oleg Sclifos, s-a deplasat la faţa locului, descoperind situaţia alarmantă din zonă. Potrivit lui, dacă în viitorul apropiat nu se vor întreprinde măsuri urgente, rîul Răut ar putea dispărea de pe harta ţării noastre.

„Rîul Răut se confruntă cu cîteva pobleme majore. Una dintre ele este amplasarea gardurilor care limitează accesul peștelui, împiedicîndu-l să depună icre și ducînd la înnămolirea rîului. Cu părere de rău, localnicii care instalează aceste garduri nu realizează pericolul adus rîului și ecosistemului, în general. Dacă nu se vor întreprinde măsuri, în viitorul apropiat rîul va fi pe cale de dispariție”, a declarat Oleg Sclifos.

Directorul Asociaţiei Obşteşti „Viitorul Verde”, Vladimir Parnov, spune că de situaţia precară în care a ajuns rîul Răut se fac vinovaţi localnicii care au construit aceste garduri şi continuă să verse nemilos deşeuri în apă, lucru ce duce direct la poluarea mediului ecologic.

„Aceste garduri dăunează foarte mult rîului Rîut, din cauza lor se adună cantități enorme de nămol. Iar pe lîngă aceasta, localnicii din zonă, neavînd canalizare, varsă toate deșeurile în apă, iar înălțimea mormanelor de gunoi adunate în regiunea gardurilor ajunge pînă la un metru și jumătate și se poate întinde pînă la 20 de metri. Solicităm implicarea organelor competente în soluționarea acestui caz, în special Inspectoratul Ecologic de Stat și Agenția «Apele Moldovei». Ne dorim ca acest rîu să trăiască”, a menţionat Vladimir Parnov.

sursa