Recolta de grîu de toamnă din acest an va fi mai mică cu aproximativ 0,5 tone per hectar faţă de anul trecut

Agricultorii spun că pierderile sînt generate de ninsorile din luna martie şi seceta ce a urmat. Cu toate acestea, reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că recolta este mai bună decît media din ultimii nouă ani, scrie monitorul.fisc.md

Astfel, preţul grîului nu va creşte şi, respectiv, nu se va scumpi nici pîinea. «Nu cred că va influenţa asupra preţurilor deoarece roada oricum se arată bună», a afirmat specialistul în cadrul Ministerului Agriculturii, Marin Grama. Cea mai înaltă productivitate se aşteaptă în raioanele din nordul şi sudul ţării, unde recoltarea a început săptămîna trecută.

La moment avem recoltare în jur de 30% din suprafaţa totală, iar productivitatea medie este de 3,2 tone la hectar. Din cauza condiţiilor climatice săptămîna trecută, în 11 raioane încă nu începuse recoltarea, a spus specialistul în cadrul Ministerului Agriculturii, Marin Grama.

Victor Hropotinschi deţine 5 mii de hectare însemînţate cu grîu în raioanele Drochia şi Făleşti şi spune că se aşteaptă la o roadă bună în acest an. "Cîmpul ne-a dat o medie de 5,3 tone la hectar. Roada variază între cinci şi şase tone la hectar. Aşteptăm cîmpuri mai bune, dar o să vedem volumul recoltei cînd vom trecem la ele", a spus Victor Hropotinschi. 

Conform datelor MADRM, în acest an aproape 300 de mii de hectare de teren agricol au fost semănate cu grîu. Recolta totală prognozată este de aproximativ un milion de tone.