În Republica Moldova vor fi create centre de zi pentru îngrijirea copiilor cu vîrsta de pînă la trei ani.

Acest lucru este prevăzut de Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea Serviciului social „Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor cu vîrsta de 4 luni-3 ani”, care a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Centrele vor fi create în comunități de către autoritățile publice locale și vor putea găzdui pînă la 12 copii. Serviciul va fi instituit pentru a preveni separarea copilului de familie, a marginalizării, a excluderii sociale și a instituționalizării acestuia.

Copiii vor fi admiși în Centru în baza cererii părintelui sau a persoanei în grija căruia se află. În cadrul acestuia, copiii vor beneficia de servicii de alimentație, formarea deprinderilor de viață, dezvoltarea abilităților de comportament.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, începînd cu anul 2011, acest serviciu a fost dezvoltat și pilotat în municipiile Chișinău, Bălți și orașul Glodeni, unde au fost create șase astfel de Centre. Acestea sînt destinate mamelor solitare și familiilor în situație de criză.