Poliția de Frontieră a inițiat și a început să întreprindă un șir de măsuri în punctele de trecere pentru monitorizarea, detectarea și notificarea alertelor privind persoanele suspecte de caz probabil de infectare cu virusul rujeolic.

În acest sens, s-a cerut polițiștilor de frontieră de a reactualiza registrul de evidenţă a călătorilor suspecţi de infectare depistaţi în punctele de trecere și de a monitoriza permanent fluxul de călători, prin sporirea atenției față de persoanele sosite din Ucraina și România, prepoderent copii, anunță Noi.md.

Totodată, specialiștii medicali ai Poliției de Frontieră au venit cu un set de recomandări privind protecția individuală a personalului antrenat în efectuarea controlului trecerii frontierei de stat. Astfel că efectivul de la frontieră trebuie să respecte distanța de convorbire cu călătorii, să întrețină încăperile de serviciu în stare curată și să folosească măști în cazurile de apariție a riscurilor de contact cu persoanele suspecte de îmbolnăvire.

Dacă vor fi identificați călători cu simptomatica caracteristică rujeolei, în orice subdiviziune de frontieră s-a dispus amenajarea unui spaţiu separat corespunzător (izolator) pentru intervievarea persoanei suspecte sau afectate, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru consultarea medicală acesteia.

La fel, asigurarea accesului serviciului medical corespunzător, autospecialei şi mijloacelor pentru efectuarea diagnozei, prelevarea probelor biologice, care să permită examinarea şi preluarea rapidă a persoanei bolnave.

Totodată, pînă la finele lunii curente, în cele mai solicitate puncte de trecere se vor afla câte un lucrător medical care va acorda asistența necesară călătorilor, fiind o măsură luată cu scop de a preveni transmiterea transfrontalieră a virusului rujeolic, cât și de a fluidiza traficul la frontieră.