Inspectoratul General de Poliție vine cu precizări în legătură cu manifestația de ieri, organizată în contextul anului centenarului de un grup de cetățeni români și moldoveni.

Poliția susține că participanții la eveniment, contrar prevederilor declarației prealabile, intenționau să aducă mijloacele de transport în PMAN, „lucru care este inacceptabil în timpul manifestărilor din motive de securitate, dar și pentru a nu perturba traficul în zonă”.

Într-un comunicat de presă emis de IGP se notează că manifestanții ar fi încercat să forțeze autoritățile să le permită accesul, „manifestînd un comportament agrersiv în repetate rînduri. 

Din imaginile video apărute în spațiul public, participanții au blocat un drum public, lucru ilegal și care ingrădește dreptul la libera deplasare a altor cetățeni.

În conformitate cu prevederilor legale, polițiștii au somat manifestanții să deblocheze traseul, iar după aceasta au evacuat silit persoanele de pe partea carosabilă pe acostament”.

Mai mult, IGP precizează că „toate acțiunile polițiștilor s-au încadrat complet în normele legale și s-au făcut după nenumărate discuții cu manifestanții, oferindu-le posibilitatea să intre benevol în legalitate, dar aceștia au refuzat”.

Amintim că ieri,1 septembrie, cîţiva cetăţeni români, dar şi moldoveni au organizat un marş în centrul capitalei prin care au sărbătorit "Marea Adunare Centenară".