Ziarul "Washington Post" pe 20 februarie a publicat articolul lui Darren Spink – managing partner al Global Strategic Communications Group (GSCG). Autorul este un participant regulat la Forumul Economic de la Krynica, Polonia, care acționează în calitate de expert în problemele legate de Ucraina și Moldova.

Trebuie de recunoscut faptul că țara mică șiîndepărtată Moldova, pe care nu o găsesc toți americanii pe hartă (probabil doar unul din zece!), pe care fiecare al doileao confundă cu Maldivele, nu devine des subiectul publicațiilor de pe paginile uneia dintre cele mai importante publicații din SUA . Și în acest caz, numai viitoarele alegeri din această țară, care au loc din nou într-o atmosferă de rivalitate între Occident și Rusia, au atras atenția – tocmaidin cauza acestui context geopolitic al rezultatelor așteptate.

Celor care nu urmăresc continuu evenimentele din Moldova, dar doresc să știe mai multe, autorul articolului recomandă să citească cartea lui Aaron Miller "Moldova sub Vladimir Plahotniuc: Corupția și oligarhia", publicată de Igal Rozental, Ltd.

Cazul este uimitor, desigur. Despre Moldova a fost scrisă o carte atât de serioasă, o întreagă lucrare de cercetare. Atâtde frapant și neașteptat a devenit "Fenomenul Plahotniuc" în Moldova. Și asta într-o țară care se afla sub cea mai mare grijă a Occidentului, care a început să devină o "vitrină a succesului pro-european" încă în timpul lui Vladimir Voronin, "comunistului" cu maniere oligarhice, iar apoi prin maidanul local anti-voroninist cu arderea parlamentului și a prezidenției– aprimit guvernul "alianței pro-europene", căutat de Occident!

Cum Voronin a compromis cu succes ideile Partidului Comunist în Moldova, la fel a făcut și "alianța pro-europeană" sub conducerea înțeleaptă a lui Plahotniuc, complet compromițând idealurile democrației occidentale și vectorul occidental de dezvoltare. Dacă acest furt total și uzurpareainstituțiilor de statde către hoțul principal este "democrația" sponsorizată și protejată de Occident, atunci poporul nu mai doreșteun "vector pro-occidental" și "democrație europeană".

Darren Spink constată că, spre deosebire de Ucraina, unde actualul președinte, Petro Poroșenko, și-a exprimat clar intențiile de a rupe complet relațiile cu Moscova și de a anula toate legăturile politice și economice cu Rusia, alegând în mod inechivoc pentru Ucraina calea către Occident: aderarea la NATO și UE, Moldova și Vladimir Plahotniuc continuă să joace "pe ambele părți ale gardului", făcând reverențe spre Vest și menținând legăturile cu Moscova. Manipulând atât cu Rusia, cât și cu Washingtonul cu Bruxelles, Plahotniuc s-a îmbogățit enorm, și-a întărit puterea prin acțiunile sale nemilioase, și ca urmare Moldova a însărăcit în "zona gri" geopolitică.

În cartea lui Aaron Miller "Moldova sub Vladimir Plahotniuc: Corupția și oligarhia", autorul deschide cortina mașinii politice din Moldova, pentru a dezvălui detaliile dorinței unei persoane de a controla TOATE sectoarele guvernamentale în cea mai săracă țară din Europa. Unele mesaje a lui Miller pot deveni o partea unui scenariu de la Hollywood, mai ales detaliile despre:

- decesele suspecte ale persoanelor asociate cu afacerile din jurul lui Plahotniuc;

- astuparea sistematică a gurii concurenților politici și de afaceri ai lui Plahotniuc prin intermediul sistemului judiciar corupt și ocupat din Moldova;

- utilizarea de către Plahotniuc a agențiilor sale de pază armate organizate, numite de autor "escadroanede moarte", pentru a intimida martorii;

- creșterea previzibilă alui Plahotniuc de la un proxenet local până la multimiliardar;

- rapoartele privind presupusul rol al oligarhlui de umbră în furtul miliardului de dolari din cele patru bănci mari din Moldova.

Astfel de mesaje trebuie să ridice mai multe "steaguri roșii"alarmante în Washington decât noi vedem, consideră Darren Spink.

Jaful, care reprezintă 40% din bugetul de stat al Moldovei și 12% din PIB-ul țării, a devenit un "furt al secolului", potrivit lui Miller.

În interviul publicat în carte, acordat de fostul șef adjunct al Departamentului pentru prevenirea și combaterea spălării banilor a Centrului Național pentru Combaterea Corupției în Moldova, Mihail Hoffman, a spus autorului: "Toată lumea din Moldova știe că Vladimir Plahotniuc este persoana care se află în spatele furtuluimiliardului de dolari ".

Cu toate acestea, printr-o imagine, care a fost prelucrată cu atenție de-a lungul anilor, datorită serviciilor Podesta Group (organizația dizgrațiată de lobby din Washington, care în prezent nu mai există), Plahotniuc "a încântat" autoritățile de la Washington, iar administrația lui Obama îl saluta cu brațele deschise!

Miller, în cartea sa, povestește nu numai despre comportamentul nemilos de afaceri a lui Plahotniuc, care a dus la faptul că a devenit dintr-odată cel mai bogat om din Moldova, dar, de asemenea, îlface pe cititor să înțeleagă ambițiile politice ale lui Plahotniuc.

Alegerile parlamentare în Moldova sunt programate pe 24 februarie, însă se așteaptă ca paralizia politică din Moldova va continua. Și toate acestea se datorează în mare măsură politicienilor, cum ar fi Plahotniuc, care manipulează alegătorii moldoveni datorită confruntării continue dintre Rusia și Occident.

Conform planuluilui Plahotniuc, nici o parte nu trebuie să câștige majoritatea în parlament, ceea ce va duce la un impas, care va fi în beneficiul "managerului" puterii, cum ar fi Plahotniuc.

Cititorii lui Miller vor părăsi paginile cărții cu o înțelegeremai bună a faptului că impasul politic, pregătit în Moldova, este un ecran de fum pentru ascunderea problemelor sociale, cauzate de corupția agresivă, kleptocrația și "uzurparea statului" de către Plahotniuc.

Informatorul moldovean Hoffman, care a fugit în Statele Unite în anul 2016 și este o sursă esențială pentru rapoartele lui Miller, susține că, în calitate de președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Plahotniuc a primit 70% din fondurile furate în valoare de 1 miliard de dolari, iar restul 30% a fost împărțit între deputații PDM și oficiali Partidului Liberal din Moldova.

În pofida faptului că PDM a lui Plahotniuc a câștigat doar 19 din cele 101 locuri din parlament la alegerile din 2014, el a uzurpat puterea, formând un guvern de coaliție cu Partidul Liberal Democrat din Moldova proeuropean (PLDM).

După scandalul bancar și protestele politice, noua coaliție, formată de Partidul Democrat din Moldova a lui Plahotniuc cu PLDM și deputații din Partidul Liberal, în opinia lui Miller, a primit și o parte din fondurile bancare furate.

Dezunirea ulterioară a forțelor pro-europene din Republica Moldova în 2017 a cauzat îndoieli la Bruxelles cu privire la faptul dacă Uniunea Europeană ar putea să continue relațiile comerciale și politice strânse cu Republica Moldova. VladislavCuzminsci, șeful Institutului de Inițiative Strategice din Moldova, a declarat pentru Reuters că "zona gri dintre Est și Vest" bucură elitele moldovenești, cum ar fi Plahotniuc, "deoarece pot defini reguli, pot scrie reguli și ... rescrie reguli și nu răspund nici față de Bruxelles, nici față de Moscova".

În timp ce toate acțiunile evidente ale lui Plahotniuc, care au distrus viețile, reputația și națiunea moldovenească în ansamblul său, nu pot fi inversate, Miller, în cartea sa, a dat credibil voce celor tăcute anterior.

Victimele infracțiunilor comise de către Plahotniuc merită, cel puțin, să fie perpetuate cel puțin în cuvinte. Cartea lui Miller ar trebui să fie un apeldeșteptător, adresat politicienilor de la Washington, pentru a îi întreba: "De ce este suportul nostru este doar pentru "omul nostru din Moldova".

Raportul lui Miller poate fi avantajos pentru oficialii americani laelaborarea unei politici pentru Moldova, care se află în imediata apropiere de Odesa și peninsula Crimeea.

Miller a rezumat la sfârșitul capitolului în cel mai avantajos mod paguba produsă de Plahotniuc, unde a descris în detaliu jefuirea Moldovei cu 1 miliard de dolari: "Când face declarații despre Moldova, care se presupune că se îndreaptă spre Europa, Plahotniuc seamănă dezamăgire în valorile occidentale în inimile și mințile moldovenilor, consolidând astfel autoritățile pro-rusești".

Fostul președinte al României în perioada 2004-2014, Traian Băsescu, ia spus lui Miller că Plahotniuc, aflat sub supravegherea Interpolului din 2007, ar trebui să fie în închisoare alături de fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, însă să nu numească guvernul moldovean.

Acest citat, subliniat în cartea lui Miller de la fostul președinte al unuia dintre aliații Americii din NATO, ar trebui să rezoneze cu oficialii de la Washington. Continuând să închidem ochii la presupusele delicte ale lui Plahotniuc și să-i permitem să continue "jocul mare" în Europa de Sud-Est, noi prejudiciem poporului moldovenesc și toate acestea contravin intereselor politicii externe a Washingtonului din regiune.

Astfel de concluzii sunt făcute în articolul său pentru Washington Post de către expertul în problemele legate de Ucraina și Moldova, Darren Spink, bazându-se pe materialele din cartea menționată a lui Aaron Miller "Moldova sub Vladimir Plahotniuc: Corupția și oligarhia".