Cele mai probabile scenarii de evoluție a lucrurilor în Parlament sînt: fie alegeri anticipate, fie o coaliție formată din Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.

Totodată, în cazul unei coaliții de acest fel, nu se știe care dintre formațiuni este gata să facă cedări, consideră comentatorii politici, transmite IPN.

Analistul politic Victor Ciobanu este de părere că șansele sînt 50:50. 50 la sută din șanse merg spre formarea unei coaliții de guvernare de către PDM și PSRM care au găsit niște puncte de tangență – cele sociale. În realitate, punctele divergente nu sînt atît pe politică externă, cît pe partajarea funcțiilor într-un eventual Guvern. Celelalte 50% sînt pentru organizarea alegerilor anticipate. Și aici Victor Ciobanu spune că ar exista două variante: anticipate în actualele condiții și schimbarea condițiilor de organizare a unui nou scrutin de către blocul ACUM și PSRM.

„Ceea ce s-a întîmplat astăzi cu ACUM este consecința faptului că ei nu articulează foarte concret anumite lucruri. Trebuia să spună foarte clar: noi invităm socialiștii în vederea următoarelor lucruri: mergem sigur la alegeri anticipate, nu formăm coaliții de guvernare sau mergem pe pachetul pe care noi le-am propus”, a menționat comentatorul politic la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Politologul Igor Volnițchi spune că o astfel de coaliție nu poate fi creditată cu mai mult de 30%.

În opinia lui, atît timp cît Partidul Democrat, măcar teoretic, are șansa de a exercita singur puterea, va profita de orice variantă pentru a rămîne de unul singur la guvernare.

„Nu va fi prea greu pentru PDM să-și asigure o majoritate confortabilă. Au deja experiență în acest sens”, spune Igor Volnițchi. În opinia lui, va fi foarte dureros pentru PDM să cedeze fie funcția de președinte al Parlamentului, fie funcția de premier.

„În acest caz, ei ar trece pe un plan secund în administrarea treburilor țării ceea ce nu este specific acestui partid”, a notat politologul. Igor Volnițchi spune că mai multe șanse ar exista fie pentru varianta alegerilor anticipate, fie pentru formarea unei majorități după modelul din 2016.

Marți, 2 aprilie, la invitația președintelui Igor Dodon, au avut loc discuții ale șefului statului cu liderii Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat. Co-președinții blocului ACUM au fost invitați la discuții, dar nu s-au prezentat.