În Moldova, va fi extinsă Lista de jurisdicții care nu respectă standardele internaționale de transparență. Se planifică includerea în ea a încă 16 țări.

Acest lucru este prevăzut de proiectul de hotărîre al Comitetului Executiv al Băncii Naționale a Moldovei, elaborat de Banca Centrală și prezentat spre consultaţii publice.

Actul elaborat prevede modificarea Hotărîrii Consiliului de administrație al BNM din 2 mai, 2013, cu privire la stabilirea Listei jurisdicțiilor care nu respectă standardele internaționale de transparență, transmite Noi.md.

Inițial, această Listă a inclus un total de aproximativ 70 de țări și zone offshore (de la Andorra, Anguilla și Antigua și Barbados pînă la Vietnam și Yemen), care nu aplică standarde internaționale de transparență și efectuează tranzacții sau operațiuni suspecte, care intră în cîmpul de acţiune al Legii privind prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului.

Acum BNM propune includerea suplimentară  în această Listă a unor ţări precum Botswana, Capul Verde, Cambodgia, Curaçao, Ghana, Fiji, Labuan, Maldive, Oman, Samoa Americană, Maroc, Mongolia, Palau, Thailanda, Tunisia, Trinidad și Tobago.

Lista este actualizată de către Banca Națională a Moldovei, în baza analizei celor mai recente liste ale Grupului de Acțiune Financiară privind Spălarea Banilor (FATF) din jurisdicții cu un grad ridicat de risc, alte jurisdicții cu deficiențe în politicile de combatere a spălării banilor / finanțării terorismului, lista UE a țărilor offshore necooperante și de asemenea, țărilor aflate sub monitorizare, a listelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru transparență și schimb de informații în scopuri fiscale.

În plus, este pus în aplicare ordinul Serviciului de prevenire și combatere a spălării banilor privind aprobarea Ghidului de identificare și raportare a tranzacțiilor suspecte de spălare a banilor.