Guvernul Maia Sandu se apropie de 100 de zile de activitate, iar un raport de activitate a Executivului în această perioadă va fi prezentat marți, 24 septembrie, adică la 108 zile de la învestirea Guvernului.

Data a fost calculată, potrivit instituției, din ziua în care Cabinetul de miniștri s-a întrunit în prima ședință în clădirea Guvernului - 15 iunie 2019. Urmînd calculul Executivului, 100 de zile se împlinesc pe 23 septembrie. Constituția însă spune altceva.

Primim foarte multe solicitări de la jurnaliști despre cele 100 de zile ale guvernului. Pentru că prima ședință a actualului guvern a avut loc sîmbătă, pe 15 iunie, 100 de zile ale guvernării se împlinesc pe 23 septembrie. Evenimentul de prezentare a raportului va avea loc pe 24 septembrie”, a anunțat luni consiliera pe comunicare a Maiei Sandu, Anastasia Condruc.

Potrivit aliniatului 5 al articolului 98 din Constituție, „Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurămîntului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova”.

Guvernul Sandu a depus jurămîntul pe 8 iunie la Parlament, în prezența șefului statului, Igor Dodon.

Astfel, Guvernul Sandu a început să lucreze din 8 iunie 2019, iar 100 de zile ale Executivului se împlinesc la data de 16 septembrie.