În 2020, cei mai mulţi bani din bugetul sănătăţii vor fi direcţionaţi către asistenţa medicală spitalicească, fiind alocate peste 4,2 miliarde de lei.

Poliţa de asigurare medicală va costa 4.056 de lei şi după 1 ianuarie 2020. Cifra este prevăzută în proiectul bugetului fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

La anul, vor fi menţinute şi reducerile pentru poliţa de asigurare medicală pentru anumite categorii de persoane.

De exemplu, proprietarii de terenuri agricole, care vor cumpăra poliţa pînă în data de 31 martie inclusiv, vor beneficia de o reducere de 75 la sută.

Persoanele fizice, care activează în comerţul cu amănuntul, vor beneficia de o reducere de 60%, iar şomerii vor putea cumpăra poliţa medicală cu 50% mai ieftin.

Contribuția angajatorului și salariatului va rămîne aceeaşi - de nouă procente, cîte 4,5 la sută pentru fiecare.

Anul viitor, atît veniturile, cît şi cheltuielile bugetare în domeniul asigurării obligatorii în medicină vor fi de peste opt miliarde 380 de milioane de lei.

Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a spus că pentru anul viitor a fost majorat bugetul pentru tratamentul mai multor maladii.

"Acoperirea cheltuielilor suplimentare pentru tratamentul medical oncologic. Majorarea numărului de cazuri pe programe speciale, de programe de asistenţă medicală spitalicească pentru micşorarea rîndurilor de aşteptare. Dumneavoastră ştiţi că noi avem aceste rînduri de la an la an în special ce ţine de protezarea articulaţiilor mari, tratamentul operat al cataractei şi alte programe speciale", a declarat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

În 2020, cei mai mulţi bani din bugetul sănătăţii vor fi direcţionaţi către asistenţa medicală spitalicească, fiind alocate peste 4,2 miliarde de lei.

Mai puţini bani vor merge la asistenţa medicală primară unde sînt prevăzute cheltuieli în mărime 2,2 miliarde de lei, iar pentru asistenţă medicală urgentă se vor aloca 706 milioane de lei.