La aproape patru săptămîni, după ce procurorul general ucrainean, Ruslan Reaboșapka, a trimis o cerere către procurorul general moldovean, Alexandr Stoianoglo, prin care se cere întoarcerea lui Veaceslav Platon pe teritoriul Ucrainei, Procuratura Generală a Republicii Moldova (PG) încă nu a decis dacă acesta va fi extrădat sau nu.

Purtătorul de cuvînt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, a declarat pentru Unimedia că în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) are loc sintetizarea cauzelor pe numele acestuia și statutului său procesual - penal.

Apoi, PG va hotărî dacă Veaceslav Platon va fi extrădat autorităților ucrainene sau nu.

Amintim că solicitarea procuraturii ucrainene vine, după ce la data de 21 noiembrie 2019, o instanță de judecată de la Kiev a anulat decizia cu privire la extrădarea lui Veaceslav Platon în Republica Moldova, semnată în august 2016, hotărîrea fiind definitivă.

La 14 decembrie 2018, Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, sentință care include și cei 18 ani de închisoare la care a fost condamnat anterior, dar și în dosarul în care a fost învinuit de tentativă de escrocherie și corupere a mascaților din detașamentul „Pantera”.

Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova la 29 august 2016. La data de 30 august, omul de afaceri a fost plasat în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul nr. 13 din capitală.

La 25 iulie 2016, procurorii din RM au emis un mandat de arest, pentru 30 de zile, pe numele lui Platon, iar la 26 iulie același an, acesta a fost dat căutare internațională și reținut de către organele de drept ale Ucrainei.

Iar la 22 februarie curent, Ministerul rus de Interne i-a acuzat pe Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, de organizarea unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a 37 de miliarde de ruble din Rusia, în perioada 2013-2014.