Retragerea trupelor ruseşti din regiunea transnistreană şi evoluţiile înregistrate în procesul de reintegrare au principalele subiecte abordate în cadrul unei mese rotunde organizate astăzi, 18 septembrie, la Chişinău.

Participanţii au analizat şi Memoriul adresat autorităţilor Republicii Moldova din numele a peste 300 de semnatari privind măsurile de răspuns faţă de acţiunile provocatoare din ultima vreme a GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse), dislocat în regiunea transnistreană, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit expertului Ion Tăbârță, lansarea acestui memoriu coincide cu dezbaterea subiectului retragerii trupelor rusești de pe teritoriu Republicii Moldova la Adunarea Generală a ONU.

 „Memoriul, semnat de peste 300 de semnatari, scoate la suprafață scopul fostei Armate a 14-a în soluționarea conflictului transnistrean și anume că toate persoanele care sunt în aceste trupe nu sunt un garant al soluționării conflictului transnistrean, dar sunt, mai degrabă, o sursă de declanșare a acestui conflict. Memoriul conține șapte puncte, prin care este stipulată necesitatea declarării drept persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova pe toți cei care sub o formă sau alta încurajează separatismul transnistrean și contribuie la menținerea în continuare a așa numitului regim de acolo”,a  declarat  Ion Tăbârță.

 Amintim că la solicitarea autorităților de la Chișinău, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite va aborda pe 23 octombrie subiectul retragerii trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ecaterina Naconecinî

trm.md