Compania română și-a reiterat interesul pentru achiziționarea Companiei Publice moldovenești „Vestmoldtransgaz” și va examina această chestiune la Adunarea acționarilor din 11 decembrie.

Astfel, pe ordinea de zi a Adunării extraordinare a acționarilor „Transgaz” preconizată pentru această dată au fost incluse chestiunile privind crearea de către Compania „Transgaz” pe teritoriul Moldovei a unei societăți cu răspundere limitată și abilitarea Consiliului de administrație al Transgaz cu împuterniciri pentru majorarea capitalului statutar al acesteia în vederea participării la privatizarea Companiei publice moldovenești „Vestmoldtransgaz”, care este operatorul gazoductului Iași-Ungheni pe teritoriul RM.

Abilitatea de a efectua toate formalitățile ce țin de crearea de către Compania „Transgaz” a unei SRL pe teritoriul RM și semnarea tuturor actelor necesare i-a fost atribuită directorului general al Transgaz Ion Sterianu.

De menționat că recent ÎP „Vestmoldtransgaz” a fost scoasă la vînzare de către autoritățile moldovene la prețul inițial de 180 de milioane de lei, cu condiția investirii a cel puțin 93 de milioane de euro timp de doi ani. Autoritățile României au declarat că discută la nivelul Guvernului și coaliției de guvernare chestiunea privind achiziționarea de către Compania românească a uneia dintre companiile energetice din Moldova.

Vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii al Moldovei, Octavian Calmîc, a spus că intenția Companiei române „Transgaz ”de a privatiza ÎP „Vestmoldtransgaz” este una oportună și va aduce țării noastre un șir de avantaje, va contribui la urgentarea lucrărilor de construcție pentru prelungirea gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău.

„Vorbim despre un business bine construit pe care îl pot practica doar companiile cu experiență mare. Nu vorbim despre firme accidentale sau deschise recent, ci despre companiile care livrează gaze comunității europene. Și în Europa nu sînt așa de multe companii care pot fi admise pentru participare la acest concurs investițional”, a specificat Octavian Calmîc.

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău prezintă a doua etapă de realizare a proiectului de interconectare a sistemelor de transport gaze din Moldova și România. Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport gaze ale României și Moldovei, fiind o prelungire a primei părți a conductei Iași-Ungheni, introduse în exploatare în 2014.

Pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) oferă un pachet de finanțare în valoare de 92 de milioane de euro. Totodată, BEI și BERD sînt dispuse să aloce un credit în valoare de 41 de milioane de euro fiecare, iar UE – un grant de 10 milioane de euro.

Lungimea conductei va constitui aproximativ 117 km. Prin ea vor putea fi transportate circa 1,5 miliarde metri cubi de metri cubi, ceea ce acoperă integral necesitatea de combustibil în Moldova fără regiunea transnistreană.

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău este orientată spre sporirea securității energetice a Moldovei prin interconectarea la sistemele de transport gaze naturale din Uniunea Europeană prin România, spre intensificarea concurenței pe piețele angro, precum și crearea premiselor necesare pentru reducerea tarifelor la gaze pentru consumatorii finali. Concursul de selectare a companiilor pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău este preconizat să se anunțe în noiembrie-decembrie 2017, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru perioada de pînă în anul 2019.