Este regretabil că mișcarea unionistă nu exploatează pe deplin dimensiunea istorică pentru a-și susține discursul și platforma unionistă, susține istoricul Octavian Țîcu, Institutul de Istorie a Academiei de Științe a Moldovei.

În cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă unionistă în prag de an electoral”, ediția a 82-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN, acesta a notat că ideea Unirii cu România are nevoie de mai mulți pași până la realizare, inclusiv prin deputați sau blocuri politice care ar fi în ipostaza de a decide acest pas.

Octavian Țîcu a spus că este absolut evident, că o coaliție a forțelor unioniste cu cele pro-europene ar scoate stigmatul pus pe unioniști, precum că „fac jocul lui Plahotniuc”, în contextul în care multe acțiuni ale organizațiilor sau partidelor create pe acest segment sunt suspectate că ar fi în cârdășie cu actuala guvernare. Explicația vine, în opinia lui Octavian Țîcu, din ușurința cu care se formează noi forțe unioniste, se organizează evenimente, care până acum erau cu greu organizate.

Este un element important de reflecție, mai spune acesta, cum reușim să coagulăm forțele politice sănătoase în confruntarea cu actuala coaliție de guvernare. „Poate fi un moment de reflecție a situației dramatice în care ne aflăm și sunt de acord că această coalizare extinsă, între unioniști și europeniști, este absolut necesară. Pentru aceasta există argumente atât din partea unioniștilor, cât și a europeniștilor”, a mai spus istoricul.

Acesta a precizat că nu crede într-un profil al candidatului unionist în circumscripție uninominală și a făcut o paralelă cu evenimente istorice, când Blocul Moldovenesc era majoritar în circumscripțiile electorale și avea dominație, însă Ion Pelivan, care era imaginea simbol a unionismului, a cedat funcția lui unui om ca Ion Inculeț, care venea din Rusia și reprezenta spiritul pan-rus.

„Am făcut această paralelă pentru a înțelege că de fapt, dacă vorbim despre o situație de viață și de moarte, în care nu există viitor după 2018, atunci avem de-a face cu două alternative: una de sorginte euroasiatică, în care intră actuala guvernare pro-europeană, Partidul Socialiștilor, PPEM și Partidul lui Șor și multe alte partide satelit care le-a încropat Partidul Democrat în jurul său și restul societății moldovenești care are două alternative: să încerce anumite forme de coalizare politică de sorginte unionistă sau pan-europeană, sau realizarea unei înțelegeri prin cooptarea tuturor forțelor politice din afara sistemului oligarhic”, a spus istoricul.

Octavian Țîcu a menționat de asemenea că în 1918, Marea Unire s-a realizat pentru că Blocul Moldovenesc, prin concesii, a atras de partea sa socialiștii și țărăniștii, care erau împotriva unirii, dar erau pentru interesul Basarabiei. Însă, în 1991, Frontul Popular din Moldova a pierdut prin abordările sale și a dus la excluderea elementelor care ar menține umbrela viitorului românesc al Republicii Moldova.

„Desigur dacă ne uităm la evoluția aritmetică a partidelor de sorginte unionistă vom vedea că au fost două partide, expres parlamentare, eșantionul cărora de vot a fost între 9% și 16%, în diferite perioade istorice. Sunt doi factori importanți care explică acest caracter minuscul al electoratului unionist, și anume: integritatea liderilor și complicitatea marilor puteri, ca Rusia”, a concluzionat istoricul.

Dezbaterile publice „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă unionistă în prag de an electoral”, constituie ediția a 82-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Următoarea dezbatere cu genericul „Poziția de start a partidelor și potențialilor candidați independenți în prag de an electoral” este planificată pentru luni, 27 noiembrie, cu începere de la ora 14.00, în sala de conferințe a Agenției IPN și va întruni reprezentanți dimensiunii euroasiatice a eșichierului politic.

sursa