Ministrul de externe al Ungariei, Peter Siyarto, a criticat interdicția Curții Constituționale a Ucrainei cu privire la utilizarea limbilor regionale în activitatea organelor de stat.

Declarația lui Siyarto este postată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, relatează Noi.md

„Guvernul ucrainean și-a stabilit două obiective naționaliste: primul – să încurce minorităților naționale să studieze în limba maternă, iar al doilea – să le împiedice să vorbească limba maternă”, se citează în declarație cuvintele lui Siyyarto.

„În Ucraina, se produc atacuri brutale asupra minorităților naționale. Mai întîi a fost adoptată Legea cu privire la educație, apoi au avut loc atacuri asupra sediului «Societății Culturii Maghiare a Transcarpatiei», iar acum situația a atins punctul culminant, odată cu anularea legii care permite minorităților naționale din Ucraina să folosească limba maternă. Concomitent cu așteptarea solidarității din partea țărilor europene, Ucraina le lovește în spate cu măsuri crude îndreptate împotriva minorităților naționale”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Siyarto, situația actuală din Ucraina nu s-ar fi putut întîmpla într-un stat de drept. El a adăugat că Ungaria nu va susține aspirațiile Ucrainei de integrare euro-atlantică pînă cînd nu vor fi restaurate drepturile minorităților. „Ucraina nu poate fi luată în serios ca o țară care dorește cu adevărat să stabilească legături mai strînse cu UE și NATO”, a spus ministrul.

Curtea Constituțională a Ucrainei, în luna februarie, a recunoscut drept neconstituțională Legea cu privire la politica lingvistică de stat, care consfințea utilizarea limbilor regionale în zonele în care cel puțin 10 la sută din populație nu consideră ucraineana drept limba lor maternă. În 13 regiuni ale țării, limbile rusă, maghiară și română erau utilizate în relațiile cu autoritățile de rînd cu limba ucraineană.