În cadrul celei de-a 6-a Sesiune Plenară a AP EURONEST Moldova, Ucraina şi Georgia vor primi mai mult mai mult sprijin de la Uniunea Europeană pentru realizarea Acordului de Asociere. Copreşedintele Adunării EURONEST, Marian Lupu a vorbit despre deciziile de o maximă importanţă care au fost aprobate la Kiev în cadrul emisiunii Fabrika împreună cu analistul media, Cristian Tabără.

"Cea de-a 6-a şedinţă ordinară a fost una absolut deosebită în comparaţie cu tot ce a fost timp de 6 ani. Eu nu mă tem să spun că în conformitate cu deciziile pe care le-am adorptat la Kiev, multe din ele la propunerea copreşedenţiei moldoveneşti reprezintă o turnură radicală în tot ce este Parteneriatul Estic de aici în colo.

Desfăşurarea aceste sesiuni la Kiev nu a fost o întâmplare, cineva ar putea să se întrebe, de ce Republica Moldova deţine copreşedenţie la adunarea parlamentară EURONEST de ce nu a fost organizată această plenară la Chişinău. Atunci când adoptam decizia unde să aibă loc şedinţa eu am fost primul care am propus să fie organizată la Kiev. Ucraina în comparaţie cu Republica Moldova trece prin momente foarte grele pentru suveranitate, pentru integritatea teritorială, şi aici mă refer la războiul secesionist. Astfel noi am decis că trebuie să fim solidari, trebuie să venim cu un semn de solidaritate pentru vecinii noştri din Ucraina" a menţionat Marian Lupu.

Totodată, Marian Lupu a ţinut să sublinieze faptul că la Kiev au fost adoptate câteva decizii importante şi anume că Moldova va primi sprijin de la Uniunea Europeană pentru realizarea Acordului de Asociere, iar primii paşi în acest sens vor fi crearea unui fond de investiţii pentru cele trei state asociate şi lichidarea taxelor de roaming.

"În cadrul sesiunii s-au discutat multe subiecte şi toate dintre ele sunt importante. S-a discutat despre rapoarte cu caracter economic, situaţia pe piaţa muncii, situaţia femeilor, tinerelor, situaţia mass-media şi ce măsuri trebuie întreprinse. Cele mai cruciale decizii au fost adoptate la Kiev, acestea fiind astăzi deja documente oficiale. Primul subiect se referă la instituirea unei noi platforme în cadrul UE. Adică în timp să ne distingem de ceilalţi membri ai Parteneriatului Estic şi să intensificăm procesul de integrare europeană. Al doilea subiect, aprobarea mesajului copreşedinţilor AP EURONEST către Summitul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie, în acest sens ar fi formarea unui fond de investiţii pentru statele asociate şi lichidarea taxelor de roaming pentru statele asociate. Şi în final al treilea care se referă la contracararea propagandei anti-europene" a declarat Marian Lupu.

În cadrul Adunării EURONEST au participat delegații ale Parlamentului European, Republicii Moldova, Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei și Ucrainei. Adunarea Parlamentară EURONEST reprezintă dimensiunea de colaborare dintre UE și statele Parteneriatului Estic și contribuie la consolidarea integrării europene.

sursa