Parlamentul va adopta o declaraţie privind problema şcolilor cu predare în limba română din Ucraina. Deputaţii vor să transmită astfel îngrijorările referitoare la Legea Educaţiei, pe care ucrainenii au adoptat-o. Socialiştii au cerut astăzi audierea pe acest subiect a premierului Pavel Filip, motivând că Guvernul nu a avut nicio reacţie oficială în acest caz, dar nu au mai insistat după ce s-a decis adoptarea acestei declaraţii.

"Propunem audierea domnului prim-ministru Pavel Filip ca să aflăm de ce Guvernul sau prim-ministrul nu a venit cu nicio reacţie", a spus Vlad Bătrîncea, deputat PSRM.

"Sunteţi siguri, dragi colegi, că nu a fost reacţie?", a afirmat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Democratul Marian Lupu a declarat că premierii celor două ţări au discutat recent acest subiect. Potrivit informaţiilor oficiale, în regiunea Odesa au existat 22 de şcoli româneşti, iar în 19 dintre ele demult se învaţă atât în limba ucraineană, cât şi în cea română. Nu au rămas decât trei.

"Guvernarea, şi este firesc să fie, nu este orientate spre declaraţii isterice. Noi suntem orientaţi spre rezolvarea problemei. Şi acest scop este pas cu pas atins. Nu pe platforma de foruri, nu pe calea unor declaraţii incendiare. Muncă. Liniştită, calmă, pe bilaterală", a precizat Marian Lupu.

"Eu cred că ar fi bine ca noi ca şi Parlament, în baza rezoluţiei adoptate de APCE, să adoptăm o declaraţie, dacă considerăm că această problemă este una importantă. Pentru că înainte să scoţi paiul din ochii cuiva, e mai bine să scoţi bârna din ochiul tău şi să le transmitem colegilor din Ucraina care sunt îngrijorările noastre privind legea pe care au adoptat-o", a declarat Valeriu Ghileţchi, preşedintele Grupului Parlamentar Popular European.

"În timpul când noi existam la conducerea Republicii Moldova, aprovizionam cu manuale aceste şcoli din Ucraina. Ce aţi făcut voi fiind la guvernare anii aceştia?", a întrebat Vladimir Voronin, deputat PCRM.

"Mă bucur că vă interesează în ce limbă învaţă, vor învăţa, fraţii noşri din Ucraina. Dar dvs niciodată nu vorbiti despre faptul ca acestea sunt consecinţele ocupaţiei din 28 iunie 1940. Dacă nu exista ocupaţia din 40, nu era problemă acum", a subliniat Mihai Ghimpu, preşedintele fracţiunii PL.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat, săptămâna trecută Ucrainei, să revadă noua Lege a Educaţiei. Asta după ce mai mulţi deputaţi, majoritatea români şi unguri, au criticat prevederile documentului. Actul adoptat de Rada de la Kiev prevede ca, până în 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât cea ucraineană să fie lichidate. Autorităţile din Ucraina şi-au motivat decizia prin faptul că mulţi cetăţeni vorbesc prost sau nu cunosc deloc limba de stat.

sursa