Zeci de veterani ai războiului pentru Independenţă, dar şi poliţişti în rezervă, condamnă acţiunile de destabilizare a situaţiei de la protestul de duminică, în care au fost răniţi patru poliţişti. Mai multe organizaţii ale veteranilor din Moldova s-au declarat nemulţumite de maniera în care au fost trataţi oamenii legii, care îşi îndeplineau misiunea de serviciu, asigurând ordinea publică şi securitatea participanţilor la protest, relatează Mesager.

Veteranii spun că este regretabil când foştii lor colegi, care au activat în structurile de forţă -  rănesc poliţiştii care au grijă de securitatea oamenilor.

„Noi veteranii de război condamnăm acţiunile foştilor angajaţi ai MAI care au mers împotriva poliţiştilor şi știind dânşii foarte bine că au lucrat şi ei în MAI ce înseamnă să stai la fiecare protest şi să menţii ordinea publică. Noi nu înţelegem din ce cauză dânşii se revoltă, n-au nici un program, nu vin cu nişte acţiuni. De fiecare dată vin numai şi strigă jos criminalii, jos criminalii, cât atât se poate de strigat jos criminalii”, a declarat președintele Uniunii Veteranilor de Război din municipiul Chișinău, Vasile Iacubov.

„La Protestul de ieri poliţiştii au curmat intenţiile unor organizatori ce intenţionau să destabilizeze situaţia, care nu s-au gândit la siguranţa oamenilor prezenţi la protest, chiar dacă înainte de această întrunire organizatorii îşi asumau toată responsabilitatea pentru buna desfăşurare a mitingului de protest. Comportamentul agresiv al unora dintre organizatorii protestului, inclusiv foşti angajaţi ai MAI, denotă faptul că au venit nu pentru a-şi manifesta paşnic opiniile, dar cu scopul de a provoca altercaţii şi a destabiliza ordinea publică în rândul celor prezenţi la manifestaţie”, a menționat veteranul MAI, Gheorghe Gandrabur.

Şi reprezentanţii sindicatului angajaților MAI „Demnitate” a făcut un apel către toţi liderii partidelor politice, dar şi formaţiunile obşteşti care intenţionează să desfăşoare acțiuni în masă - să respecte normele de drept, dar şi pe poliţiştii antrenaţi în menţinerea ordinei publice.

Mesager mai menționează că poliţiştii au împărţit apă manifestanţilor veniţi duminica la protestul din faţa televiziunii publice. Ei au spus că nu sunt „criminali în uniformă”, aşa cum au fost numiţi de liderii partidelor care au protestat.

TRM.MD amintește că protestul desfășurat ieri în fața sediului televiziunii publice Moldova 1 s-a soldat cu un dosar penal. Asta după ce în timpul acțiunii, potrivit poliției, un microbuz a intrat în mulțime și s-a deplasat în direcția cordonului de polițiști, punând în pericol viața și sănătatea celor prezenți la protest. Patru polițiști au fost răniți. Pe de altă parte, liderii PAS și PPDA susțin că două femei, participante la protest, au avut nevoie de ajutor medical după ce oamenii legii ar fi utilizat gaze lacrimogene. Polițiștii la rândul lor neagă că ar fi folosit gaze lacrimogene.

Iulia Dubceac