Prezent la Suceava la un seminar economic ambasadorul Federației Ruse în România, Valerii Kuzmin, s-a referit la problema unirii României cu Republica Moldova.

Diplomatul rus chiar a propus să fie organizat un referendum la acest subiect, oferind drept model cum cazul Rusiei și Crimeii.

"În Romțnia, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legală, sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Avînd în vedere că aveți aceste detalii eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținînd cont că o astfel de situație s-a întîmplat în Crimeea", a afirmat ambasadorul.

Valerii Kuzmin a ținut linia de comunicare de la Kremlin privind faptul că referendumul ar fi respectat toate condițiile legale, în ciuda faptului că Occidentul nu recunoaștere acest proces, dar în schimb a atacat felul în care Kosovo și-a obținut indepedența, fără un referendum. Atît România, cît și Rusia, nu au recunoscut independența fostei regiuni a Serbiei.

În schimb, privind referendumul din Catalonia, Kuzmin nu a afirmat că ar fi fost un efort care să merite recunoscut, atrăgînd atenția că în regiunea spaniolă au votat doar 43%, în timp ce în Crimeea participarea a fost de 90%.