La 1 decembrie, liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a organizat o conferință de presă pentru jurnaliștii din presa locală. Acesta a răspuns la întrebările privind acordurile recente semnate de cele două maluri ale Nistrului, menționând că totul a fost decis la nivelul autorităților oficiale, nu al oligarhilor.

De asemenea, liderul transnistrean a numit „speculații” afirmațiile potrivit cărora deschiderea podul de peste Nistru din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc ar fi fost posibilă datorită înțelegerii dintre cei doi oameni de afaceri: Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova, și Victor Gușan, directorul „Sheriff”.

„Vreau să avertizez pe cei care stau în spatele acestei manipulări: nu vă jucați cu noi! Se va sfârși fatal pentru cei care au început aceste jocuri”, a atenționat Krasnoselki.

Analistul politic Igor Boțan este de părere că declarațiile liderului transnistrean sunt excesiv de emoționale:

„În calitate de lider al regiunii, Krasnoselski vrea să ne convingă că el acționează în mod independent și că nimeni nu îl influențează, dar știm prea bine istoria partidului „Reînnoirea”, când persoanele care ocupau funcții înalte în regiune, veneau de fapt de la „Sheriff”.

Putem să le reamintim cât de independeți și corecți ei sunt. Cum s-au comportat cu Smirnov, când Comitetul de Investigații al Federației Ruse a aflat despre cum se gestionează banii ruși în regiune. În regiunea transnistreană sunt doi factori de influență esențiali: Rusia și Șheriff.  Totodată, cum spunea comisarul european Johannes Khan: puterea reală din R. Moldova nu coincide cu cea oficială”, subliniază analistul politic.

Tot în cadrul conferinței de presă, Krasnoselki a comentat și faptul că în curând, în R. Moldova va apărea un document oficial privind statutul regiunii transnistrene. „Am impresia că acolo, intenționat, sunt incluse anumite puncte, care să nu permită avansarea negocierilor și ca părțile să nu ajungă niciodată la un numitor comun”, a comentat acesta.

„Cine este pregătit pentru asta? Noi nu suntem pregătiți și eu cred că Moldova nu este nici pe departe pregătită. Astfel, în cazul în care nimeni nu este gata, nu este nevoie să vorbești despre asta. Mai bine ar fi să rezolvăm problemele economice, umanitare și culturale”, a spus Krasnoselski.

Însă, analistul politic îl contrazice. Boțan este de părere că este absolut necesar să fie discutată problema statutului politic.

„Domnul Krasnoselski știe probabil că reluarea negocierilor în aprilie 2012 prevedea trei pași pentru soluționarea conflictului politic. Sunt multe lucruri care trebuie. Documentele care au fost semnate, au fost pentru a reduce nivelul de intensitate dintre cele două maluri ale Nistrului. Spiritele s-au calmat, de ce să nu lucrăm și să trăim liniștiți”, a concluzionat politologul.

sursa