Acum când Moldova și-a soluționat mai mult sau mai puțin disputele cu Gazprom și a reușit să semneze un contract de furnizare a gazelor pe termen lung, este posibil să se vorbească despre aceste subiecte cu o mai mare libertate, fără teama de a agrava ceva, de a distruge, de a dăuna procesului de găsire a compromisurilor.

 

 

Faptul că educația este un instrument puternic de putere moale a fost înțeleasă chiar și în URSS. În țara noastră comună, zeci și sute de mii de țări străine, în principal din țările în curs de dezvoltare, au primit pregătire profesională și întărire ideologică. Mulți dintre ei au devenit ulterior oficiali de rang înalt, menținând sentimente calde despre URSS și sistemul nostru socio-politic, social și educațional.

 

 

De la începutul lunii septembrie, prețurile la produsele de bază au crescut cu pînă la 50% în comerțul cu amănuntul din Moldova.

 

 

În contextul declarării de către Comisia Situații Excepționale a nivelului de alertă pe piața gazelor naturale, S.A. „Moldovagaz” a adresat un apel către consumatori să raționalizeze consumul de gaze pe perioada de criză. Acest fapt ar permite să fie depășit mai ușor nivelul de alertă declarat, a afirmat „Moldovagaz” într-un comunicat de presă.

 

 

ANRE intenționează să vină cu o propunere către Executiv pentru a institui moratoriu pe construcția stațiilor PECO, a declarat într-o conferință de presă directorul ANRE, Eugen Carpov.

 

 

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican în posesia Ambasadei SUA.

 

 

Din cauza numărului tot mai mic al elevilor, procesul de optimizare a şcolilor din Republica Moldova continuă şi în acest an de învăţămînt.

 

 

Blocul de opoziție a Comuniștilor și Socialiștilor în noul parlament va avea o situație confortabilă din punct de vedere politic, dar din punct de vedere juridic el ar putea avea probleme legate de urmărire, scoaterea imunității parlamentare, arestări, și în Republica Moldova este posibil scenariul românesc, atunci cînd în aproximativ șase luni a fost învins partidul de guvernămînt și scos în afara legii.

 

 

Sănătatea devine din ce în ce mai scumpă. După carburanți și alimente, prețurile la medicamente cresc constant în farmacii.

 

 

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede doar două formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

 

 

După încheierea „Summitului Trio” de la Batumi, platforma electronică euractiv.com titrează că „Georgia, Ucraina și Moldova așteaptă să li se aprobe perspectiva de integrare în UE”, iar Declarația adoptată de cei trei președinți este „un pas în emanciparea continuă a celor trei membri asociați ai Parteneriatului Estic”.

 

 

"Împreună sîntem eroi". De Ziua Mondială a Donatorului, cetăţenii sînt îndemnaţi să se alăture Campaniei Naţionale de donare voluntară de sînge.