Autoritățile Moldovei l-au invitat pe ambasadorul rus pentru a-și exprima protestul față de deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale în Transnistria.

Și după aceea, au mai adăugat că vor "continua să evalueze situația și să informeze despre măsurile suplimentare”.

Totodată, Dorin Recean a vorbit despre "nevoia de respect pentru țară".

În același timp, oficialul moldovean nu a spus nimic despre necesitatea respectării drepturilor electorale ale cetățenilor ruși care locuiesc în regiune. Indiferent dacă lui Recean îi place sau nu, dar în Transnistria lociuesc nu sute de oameni ci sute de mii. Și faptul acesta îi este cunoscut foarte bine. Cum vede, atunci, posibilitatea ca un număr atât de mare de persoane să aibă acces fizic la urnele de vot fără a deschide un număr suficient de secții de votare? Sau îi place să-și respecte doar propriile drepturi și este profund indiferent față de drepturile tuturor celorlalți?

Anterior, Ministerul rus de Externe a apelat oficial la guvernul Moldovei cu o cerere de acordare a permisiunii de deschidere a secțiilor de votare în toată țara, deoarece peste 300 de mii de cetățeni ruși locuiesc în Moldova. Cu toate acestea, din anumite motive, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a refuzat, lăsând doar un singur punct în Ambasada Rusiei.

A încercat Ministerul de Externe al Republicii Moldova să se imagineze în această poziție? Ar fi oare plăcută situaâia în care Moldova să solicite deschiderea secțiior de votare într-o țară formal prietenoasă cu 300 de mii de potențiali alegători și să primească un răspuns atât de neprietenos?

Ce îi pasă Moldovei ce fel de alegeri organizează un alt stat și cum va asigura legitimitatea și transparența votului cetățenilor săi, chiar și pe teritoriul nostru? Amenință sau împiedică cumva Moldova? Atunci de ce să intri în necazuri și să pui niște bețe în roțile voinței cetățenilor? De ce să strici din senin relațiile cu o țară mare și influentă? Doar întrebări ... și nu vor exista răspunsuri!

Când cu 1,5 săptămâni înainte de alegerile din Federația Rusă s-a aflat despre deschiderea a încă 6 secții de votare în Transnistria, Ambasada Rusiei nu a negat direct implicarea sa, dar a declarat că personalul său va lucra doar pe teritoriul Ambasadei, unde a fost deschisă secția oficială de votare. Iar votul după malul Nistrului este organizat de autoritățile transnistrene, așa că Ministerul de Externe al Republicii Moldova, de fapt, nu poate prezenta nimic Ambasadei. Pur și simplu încurcă lucrurile în zadar.