Peste 155 de mii de alegători fără domiciliu sau reședință riscă să nu-și poată exercita dreptul de vot la următoarele alegeri parlamentare desfășurate conform sistemului mixt.

Atenționarea vine din partea experților Asociației Promo-LEX, care afirmă că modificările la Codul electoral stabilesc că alegătorul votează la secția de votare din circumscripția uninominală unde își are domiciliul. Prin urmare, la alegerile parlamentare, în circumscripțiile uninominale nu participă alegătorii care nu-și au domiciliul în circumscripția respectivă. Potrivit experților, condiționarea deținerii unui domiciliu pentru exercitarea dreptului de vot în circumscripția uninominală contravine Constituției, este discriminatorie și limitatoare.

În opinia lor, prevederile referitoare la participarea la vot a alegătorilor fără domiciliu în diferite tipuri de circumscripție nu sînt explicite și lasă loc de interpretări.

„Asociația Promo-LEX consideră necesar ca statutul categoriei respective de alegători să fie explicit reglementat și ca aceștia să nu fie excluși din procesul electoral și privați de dreptul la vot. Or, noile prevederi legislative restrîng nejustificat dreptul constituțional de a alege al alegătorilor fără domiciliu”, se arată într-o notă de poziție a Asociației.

Potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, la situația din data de 1 septembrie 2017, în Republica Moldova erau atestați 155 683 de alegători fără domiciliu sau reședință. Acești cetățeni cu drept de vot reprezintă o pondere de 4,78% din totalul de 3,2 milioane de alegători înscriși în Registrul de stat, informează NOI.md.