Partidul Comuniştilor cere demiterea de urgenţă a judecătorilor Curţii Constituţionale. Fracţiunea PCRM din Parlament a iniţiat o moţiune simplă prin care îşi exprimă neîncrederea faţă de membrii acestei instituţii. Autorii consideră că magistraţii şi-au depăşit atribuţiile atunci când s-au pronunţat asupra denumirii limbii de stat, dar şi asupra modificării modalităţii de alegere a preşedintelui.

"Partidul Comuniştilor a înaintat moţiune simplă prin care exprimă neîncrederea judecătorilor Curţii Constituţionale ale Republicii Moldova, solictă autorităţilor competente iniţierea imediată a procedurii de demitere a judecătorilor Curţii şi modificarea în regim de urgenţă a procedurilor de eliberare a lor din funcţie", a menţionat Elena Bodnarenco, deputat PCRM.

Deputaţii din alte fracţiuni consideră însă că moţiunea nu are fundament juridic.

"Această acţiune reprezintă cel puţin un nihilism din punct de vedere juridic. Nu este posibil din punct de vedere juridic să înaintezi moţiune Curţii Constituţionale, potrivit Constituţiei, potrivit Regulamentului Parlamentului moţiunile simple se înaintează doar în privinţa acţiunilor guvernamentale", a precizat Sergiu Sârbu, deputat Partidul Democrat.

"Dacă le convine o decizie a CC atunci o promovează, în cazul în care nu le convine una din ele, atunci aceştia sunt foarte răi şi trebuie demişi. Curtea Constituţională stă în capul mesei, trebuie să ţinem cont de ceea ce spun ei şi noi Parlamentul suntem obligaţi să venim şi să facem întocmai, să ajustăm legislaţia după deciziile pe care le face", a declarat  Alina Zotea, deputat Partidul Liberal.

Reprezentanţii Curţii Constituţionale califică intenţia comuniştilor drept o acţiune de PR, fără finalitate practică.

"Este o invenţie absurdă să facă doar un zgomot politic, dar care din start nu poate avea nici o finalitate pentru că potrivit Constituţiei şi Legii, judecătorii CC sunt independenţi şi răspund doar în faţa plenului CC. Hotărârile Curţii sunt obligatorii şi executorii pentru toate autorităţile", a subliniat Rodica Secrieru, secretarul Curţii Constituţionale.

Potrivit legislaţiei, o moțiune simplă poate fi înregistrată în Parlament doar dacă este semnată de cel puţin 15 deputaţi. De asemenea, o astfel de măsură poate fi aplicată doar în cazul membrilor Cabinetului de Miniştri.

sursa