Acest subiect este cunoscut observatorilor obiectivi și în Moldova, și în orice altă țară în care se acordă asistența financiară americană. Dar, de data aceasta, vom examina mecanismele acestui ajutor pentru noi înșine, sub pretextul "ajutorului unei țări mai vulnarabile", prin exemplul Afganistanului.

De ce, pentru exemplul respectiv, este ales Afganistanul, o țară care se confruntă cu multe necazuri?

În primul rând, din cauza multitudinii de suferințe ale acestei țări.

În al doilea rând, din cauza volumelor fără precedent ale acestui ajutor american, care a depășit deja chiar și suma finanțării Europei postbelice distruse conform planului lui Marshall!

Și în al treilea rând, din cauza lipsei fără precedent de sens și ineficiența acestui ajutor gigant, care, din anumite motive, nu este vizibil în Afganistan, nu a transformat Afganistanul într-o Europă prosperă. Planul lui Marshall, la un moment dat, a scos Europa din distrugere, dar ajutorul Afganistanului din anumite motive nu a scos această țară nicăieri.

Examinăm, de ce.

Schema va fi foarte ușor de înțeles pentru noi, pentru că cam la fel fac și în Moldova, doar la o scară incomparabilă mai mică. Deci, totul ne este cunoscut.

Pentru ce proiecte, inițiative le place să aloce bani Moldovei? Pentru tot felul de "monitorizări" și "training-uri", de exemplu. Trainerul evenimentelor în mod obligatoriu este de peste mări, iar "costul" final este de până la 75% din toate costurile proiectului (luând în considerare zborul tur-retur, hoteluri și taxe pentru prelegerile propriuzise). Și se pare că putem spune cu voce tare că am ajutat Moldova cu 100 de mii de dolari, dar de fapt în țară au rămas doar 25 de mii de dolari. Restul a revenit cu succes în SUA.

Și asta cu condiția că totul este relativ de corect, adică fără retrageri. Și dacă ONG-urile locale pentru dreptul de a tăia aceste fonduri și ar trebui să returneze 10% donatorului în numerar? (Pentru că altă dată, donatorii își vor selecta un alt ONG mai ager la minte, în calitate de partener). Astfel în Moldova vor rămâne doar 15 mii din cele 100 "alocate"! Și acei care, drept gândit, la ce s-au cheltuit? Cum au dezvoltat economia și comunitatea locală? Nicicum! Pentru ceva util, pentru achiziționarea unui nou compiuter, pentru publicarea ziarului, achiziționarea unei noi camere-foto clar că nu vor oferi bani. Însă pentru ca un trainer de peste ocean una-două zile să discute cu jurnaliștii de la redacție ”despre diferite subiecte", astfel lăudând libertatea de expresie existentă în Moldova, și lipsește în Occident, imparțialitatea ce lipsește la jurnaliștii de acolo oferirea celor zeci de mii de dolari nu le pare rău.

Întotdeauna pare ciudat de ce ar trebui ei să ajute pe cineva acolo peste Ocean? Oare nu există probleme personale? Dar când îți dai seama că acest ajutor este doar un motiv și un mecanism pentru ca ceva foarte important din bugetul țării sale să se transfere în propriile buzunare, devine deja mai ușor de înțeles…

Cu toate acestea, să revenim la exemplul promis - Afganistan.

Cândva mai demult țările se capturau pentru a le jefui. Iar acum datorită armatei este chiar mai profitabilă capturarea, dimpotrivă, pentru a transfera banii acolo. Ca și cum ai ajuta! Pentru că într-o țară ca Afghanistan, nu vei jefui prea multe. Dar într-o țară ca SUA bugetul wow! Costă mii de Afganistan!

În două decenii de "campanie afgană", Washingtonul a alocat în mod oficial bani nu numai pentru promovarea securității, ci și pentru "recuperarea civilă" și "dezvoltarea" acestei țări. Din 2001 în Afganistan au fost transferate aproximativ 130 de miliarde de dolari!

Doar gândiți-vă la această cifră! Pe banii respectivi câte țări ca Moldova ar putea fi preluate la întreținere completă și lipsită de orice sărăcie! Zeci de țări ca Moldova!

În cele din urmă, schemele de corupție privind "tăierea" de către americanii înșiși, banii alocați Afganistanului, au agravat doar situația economică deja complicată din țară.

Pentru"tăierea" ajutorului Afganistanului se folosesc tot felul de intermediari. Unul din care este USAID, care transferă fonduri pentru proiect la orice agenție afgană, care a reușit anterior să justifice Ministerului local al finanțelor costul notoriu sporit al proiectului.

După încasarea fondurilor proiectului, jumătate dintre aceștia se întorc în SUA-oameni care "au ajutat" să strângă fonduri.

Așa se taie aproape toate fondurile care intră în țară, cât prin Banca Mondială, atât și prin FMI.

În raportul Congresului SUA din februarie 2020, Inspectorul General al SUA pentru reconstrucția Afganistanului, J. Sopko a indicat că Afganistanului i se alocă în mod nejustificat multe mijloace pe care pur și simplu Afganistanul nu le poate stăpâni fizic.

Este înfricoșător să spunem: subvențiile SUA în Afganistan depășesc întreaga dimensiune a PIB-ului Afganistanului însuși!

Oamenilor ce gândesc obiectiv este evident că astfel de cheltuieli nu pot fi eficiente, dar sunt o mare oportunitate de a fura cel puțin jumătate din fondurile alocate!

Totodată, încercările politicienilor americani de a reduce costurile în Afganistan întâmpină rezistență, se pare că chiar din partea militarilor, interesați în menținerea unei astfel de surse semnificative de venit, precum și cei contractori apropiați, implicați în acest domeniu.

Chiar și președintele american D. Trump o persoană pragmatică declară nevoia de a ieși din Afganistan, dar nu se poate face nimic: restul grupului (Pentagonul, Serviciile speciale, complexul militar-industrial) toți sunt împotriva!

Doar câteva exemple de "ajutor eficient" din partea SUA pentru Afganistan.

În loc să producă cartușe în Afganistan la un preț de 0,12 dolari, Washingtonul continuă să achiziționeze "de la furnizorii potriviți" la un preț de 0,57 USD.

În loc de achiziții de cherosină cu 0,94 dolari pe litru, ei cumpără în Grecia cu 1,4 dolari.

Iar acum recent a cumpărat de la ei "în ajutorul Afganistanului" 10 mii de teste pentru coronavirus la un preț de 48 de dolari pe bucată - la un cost real de cel mult 5 dolari.

Precum că beneficiarii reali ale mitei doresc să rămână în umbra adâncă, iar sarcinele necesare sunt ”rezolvate” de tot felul de personae din Afganistan, care în mod special sunt incadrați la locul de muncă cu salarii astronomice pentru Afganistan și anume salariu de circa 30-40 de mii de dolari. Pentru banii aceștia ei sunt bucuroși să facă orice operațiune neclară!

Nu este surprinzător în astfel de condiții că sumele de asistență care au depășit finanțarea întregii Europe (!) conform planului cunoscut al lui Marshall, nu a dus la prosperitate sau chiar la restaurarea simplă a Afganistanului. Iar dependența politică a lui Kabul de Washington este benefică pentru compilatoriii schemelor de corupție din SUA.

Și se pare că americanii sunt atât de obișnuiți cu aceste scheme încât persoanele care s-au lipit de fluxurile turbate de bani nu vor dori niciodată să-și piardă controlul asupra lor, vor încerca să nu lase niciodată acest pui care aduce ouă de aur din mâinile sale.

În același timp, cât costă toate acestea unui contribuabil american sau cât de mult împiedică dezvoltarea normală a Afganistanului, precum și restabilirea suveranității sale - cui îi pasă? Când în jur este o mare de bani, care este atât de ușor de a o lua în mâini!

Când suntem aici în Moldova, în Europa (!) continuăm să suferim; când nu avem unde să tratăm pacienții infectați cu coronavirus, iar ajutorul occidental se scurge într - o oră într-o linguriță- și acea linguriță pe jumătate se întoarce înapoi și, în același timp, ne încurcă cu diferite condiții și angajamente, ne pare rău că suntem atât de umiliți pentru fiecare milion alocat.

Este deosebit de jignitor să știm că de la SUA și de la Europa în Afganistan s-au îngropat fără urmă, s-au dizolvat zeci și sute de miliarde de dolari. Care ar putea fi cheltuite pe echilibrarea economică a țărilor din Europa, reducerea decalajului dintre "Europa veche" și Estul și în sfârșit- pentru pregătirea Moldovei pentru integrarea cu Europa.

Unde suntem și unde e Afghanistanul? Suntem vecini ai Europei, de ce nu suntem în centrul atenției donatorilor occidentali? De ce nu ne ajută atât cât ne prefacem că ne ajută?

Lumea este extrem de nedreaptă și putrezită de corupție!

D. Popa