În legislația moldovenească nu există noțiunea „război hibrid”, însă în ultimul timp tot mai des sîntem speriați cu pericolele lui.

Recent, Academia de Științe a Moldovei (AȘM) a organizat Conferința științifică cu participare internațională „Problemele securității regionale în contextul provocărilor hibride”. Printre organizatori se mai numărau Ambasada Ucrainei în RM și Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova. Raportorii moldoveni și ucraineni, precum și un expert din Marea Britanie, au vorbit despre un singur pericol – cel din Rusia. Am încercat să ne dumerim care pericol anume amenință țara noastră.

 

Situația curentă

În țara noastră, unii oameni, în special politicienii, văd pericole hibride aproape pretutindeni. Spre exemplu, președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a numit apariția documentarului „Istoria Moldovei”, creat cu susținerea președintelui Igor Dodon, „o etapă ordinară a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Moldovei”. Guvernanții văd pericole în emisiunile de știri și cele analitice ale posturilor TV rusești și interzic difuzarea acestora, precum și în sosirea jurnaliștilor, savanților, oamenilor de cultură și artiștilor ruși în republica noastră.

Recent, de pe Aeroportul Chișinău a fost întoarsă înapoi o delegație compusă din reprezentanții Primăriei Moscovei, ai Prefecturii districtului administrativ de vest din Moscova, specialiști în domeniul administrării gospodăriilor comunal-locative, urbanismului și profesori din școlile moscovite. Aceștia mergeau la un forum de afaceri și colaborare culturală (adică tematica nu purta un caracter politic) în or. Bălți. Și informația privind vizita planificată a fost prezentată părții moldovenești din timp.

Cu toate acestea, în luna februarie a anului trecut, autoritățile noastre nu au avut nimic împotriva sosirii în Moldova a unui grup de generali americani, apoi – a tehnicii militare americane și a soldaților de Ziua Victoriei și a altor vizite ale militarilor SUA și NATO. 

La 29 octombrie, renumitul ziar american The Washington Times a publicat articolul „De ce este decisivă întărirea legăturilor cu Moldova”, a cărui concluzie era: „Trebuie să întărim legăturile dintre Moldova și Statele Unite și să muncim pentru a pune capăt pretențiilor Rusiei de a domina ambele țări.” Nu este unicul articol dedicat Moldovei și publicat de The Washington Times.

La 2 noiembrie, tot acolo a apărut articolul „O țară mică poartă un război mare împotriva războiului hibrid al Rusiei”, care concluzionează următoarele: „Moldova, cu mult curaj și fermitate, a luat asupra sa ursul rusesc și a supraviețuit. America ar putea învăța multe de la modelul moldovenesc.” E de menționat că, în anul 1997, ex-președintele SUA Ronald Reagan a spus că acest ziar, la fel ca el însuși, a venit la Washington în deceniul culminant al secolului XX și că ei împreună au cîștigat războiul rece. Asta ca să fie clar caracterul publicațiilor din The Washington Times.

În luna mai a anului curent, Eugen Rumer, cercetător științific superior și director al Programului Carnegie „Rusia și Eurasia”, fost colaborator al Serviciului Național de Informații în Rusia și Eurasia din cadrul Consiliului Național de Informații al SUA (2010-2014), a scris articolul „Moldova, între Rusia și Occident. Un echilibru delicat” (publicat pe site-ul proiectului carnegieendowment.org/). El scrie că războiul din estul Ucrainei a dus la un război rece, care a divizat Europa. „Pe de o parte a rupturii stau securitatea, structurile politice și economice ale NATO și UE, cu capitala la Bruxelles, pe de alta – Rusia. Între ele au rămas niște țări din Europa de Est – Ucraina, Belarus și Moldova.” Deci, prin cuvintele fostului cercetaș american, vom sublinia că între NATO, UE și Rusia are loc un război rece. Iar SUA, după cum se știe, face parte din NATO.

 

De ce este actual pericolul unui război hibrid

Un interviu cu ex-deputatul și fostul președinte PPCD Iurie Roșca

– În primul rînd, trebuie menționat că Imperiul Austriac a conceput Ucraina nu ca pe o țară de identitate națională și culturală, ci ca pe o țară anti-Rusia. Iar astăzi acest proiect a fost preluat de alți jucători, cum ar fi SUA sau elita mondială din SUA. Tot ce se petrece de 25 de ani încoace, în special după anul 2014, ține de faptul că această țară și poporul ei este folosit orbește în războiul total al elitelor neoliberale globale împotriva Federației Ruse. Nu contează cum se numește țara – Federația Rusă sau URSS – și cine o conduce – Stalin, Brejnev sau Putin. Anglosaxonii întotdeauna au fost interesați de teritoriul și subsolul Rusiei. Asta se știe de sute de ani. Păcat că situația e de așa natură, că și Republica Moldova se află sub ocupație nonmilitară și este administrată din exterior.

Participanții la conferința de la AȘM, despre care s-a vorbit mai sus, primesc finanțare din aceleași centre de influență. Și se știe – muzica o comandă cel care plătește. Cu regret, actuala conducere a Moldovei, deocamdată, nu înțelege importanța sublinierii neutralității noastre, care înseamnă că nu doar conducerea țării, dar și cetățenii ei dețin o poziție neutră în cazul unui conflict între marile puteri. Este un atu foarte important pentru țara noastră, pe care niciodată nu l-au folosit conducătorii de prim rang.

Nu noi am inventat războiul în rețea. Decenii la rînd lumea este împînzită de rețeaua globală de organizații neguvernamentale, așa-numitele structuri academice, grupuri de experți și proiecte media finanțate din aceleași centre de influență din SUA, iar în unele cazuri – din Europa. Este vorba despre concentrarea capitalului, care se transformă în proiecte media academice politice, pentru a controla lumea. Nimic nou. Cei care azi fac jocul americanilor și ucrainenilor împotriva Rusiei prejudiciază direct interesele naționale ale Republicii Moldova.

Nici actuala modă de a vorbi despre războiul hibrid nu este nouă. În ultimii ani au început să inventeze termeni noi pentru ceea ce se numește nonmilitary war – războaie nemilitare. Adică este vorba despre războaie în care părțile beligerante nu se confruntă pe cîmpul de luptă, cu genuri clasice de armament, ci este folosită mass-media, așa-numita comunitate de experți, cultura de masă, rețelele de socializare, ingineria socială, moda (spre exemplu, cercei în nări sau buric etc.). Toate acestea fac parte din prelucrarea populației pentru a obține controlul asupra oamenilor care nu înțeleg ce li se întîmplă, pentru că ei sînt sub influența filmelor cu împușcături, sex, hedonism și atît.

SUA, cel mai subtil specialist în războaie hibride, acum pune Federației Ruse această etichetă. Însă Rusia, un stat enorm din punctul de vedere al potențialului militar și al teritoriului, ca și micuța Moldovă, ca și toate celelalte țări ex-sovietice, încă din timpurile perestroikăi, au devenit așa-numite target countries sau țări-țintă. Noi am fost aproape total înrobiți din punct de vedere intelectual, psihologic, cultural, educațional, politic, economic, juridic.

Moldova a devenit o colonie clasică a imperiului american global, ca și Ucraina și România vecină. Cît privește Rusia – ea nu a fost supusă în totalitate. În prezent, departamentele ei de politică externă și cel militar, structurile de forță depun eforturi pentru fortificarea suveranității statului.

 

- De ce se întîmplă asta?

- Pentru că Rusia se află sub o agresiune și un presing permanent. Este înconjurată de baze militare din toate părțile. Imaginați-vă că bazele militare ruse se află în Canada și Mexic – în jurul teritoriului american. Nu este așa, de aceea, cine pe cine va ataca este o chestiune de natură intelectuală. Prin urmare, asemenea conferințe, cursuri, lecții etc. fac parte din acțiuni de spălare a creierilor. Din păcate, toată propaganda aceasta iezuitică rafinată, organizată de mafia globală de genul lui George Soros și toți ceilalți, are loc sub acoperișul Academiei de Științe a Moldovei. Însăși denumirea ei insuflă respect pentru opinia exprimată în incinta acestei instituții. Omul simplu crede că acolo muncesc savanți, ei știu ce spun. Haideți dar să urîm cu toții Rusia și să iubim America.

Acesta este un fenomen foarte periculos, care face parte din tabloul global general al escaladării relațiilor dintre Occident și Rusia. Relațiile SUA cu țările mici, cum este Republica Moldova, se bazează pe un principiu extrem de simplu: „Ori ești slugă, ori mori.” Iar pentru ca să fii înlăturat, există mai multe metode clasice. E suficient să-l citim pe John Bertis: la început ești criticat, apoi sancționat, au loc tentative de revoluții oranj și lovituri de stat. Dacă cu forța nu se reușește, pur și simplu este distrus fizic premierul sau președintele. Noi astăzi nu avem jucători care și-ar risca propria viață din motive de patriotism și onoare și s-ar certa cu stăpînii. De aceea o asemenea forfotă de șoareci într-un război nonmilitar – războiul propagandistic al SUA contra Rusiei – nu-și află o reacție din partea conducerii Moldovei, chiar dacă trăim acum în condițiile unei dualități a puterii.

Indiferent de faptul pe cine simpatizează politicienii de prim rang (Federația Rusă sau din contra – dușmanul ei geopolitic, SUA), acest gen de probleme permanent le scapă din vedere.

- În general, există oare amenințări hibride pentru Moldova din partea Rusiei? Unii așa-numiți experți vorbesc despre amenințarea care vine dinspre „Lumea Rusă”. Pînă acum se considera că „Lumea rusă” poartă, prin excelență, un caracter cultural și civilizațional.

- Se știe că noțiunea „Lumea Rusă” poartă un caracter cultural, însă vă amintesc că, mai bine de un secol, în cultura românească există noțiunea „Lumea Românească”, care este o idee filozofică și culturală, în care se vorbește despre tradițiile, rădăcinile, identitatea, spiritul poporului etc. Dar asta nu înseamnă că se exclud toate celelalte. Pur și simplu, în acest spațiu asta se numește așa. Iar noi vorbim despre Rusia – o țară imensă cu o cultură foarte bogată. Noțiunea „Lumea Rusă” se bazează pe atașamentul oamenilor față de limba și cultura rusă. Ea se referă la cei care cugetă rusește și nu este nimic agresiv aici (pe planetă trăiesc cca o treime de miliard de vorbitori de limbă rusă, adică fiecare al douăzecilea om de pe Pămînt vorbește rusește – n.a.).

Dar, în condițiile tehnologiilor avansate, Rusia nu se poate izola și proteja de atacurile psihologice, dacă doriți – neurologice, mentale, culturale, ideologice. Cu regret, Republica Moldova a devenit parte a acestui joc global împotriva Rusiei, bineînțeles, în detrimentul propriu și în detrimentul Rusiei.

 

- Conform sondajelor efectuate în UE, foarte multă lume vede o amenințare militară din partea Rusiei.

- Toată lumea cunoaște și Putin a spus că, în confruntarea militară globală dintre Rusia și America, nu pot fi învingători, va urma sfîrșitul lumii. Dar de ce se conduc oamenii din fruntea SUA și NATO? Ce fel de forțe satanice îi ghidează? Această confruntare, desigur, are un caracter spiritual profund. Din spusele tradiționaliștilor, ar trebui să ne deranjeze semnele timpului. Există forțe negre foarte serioase care doresc nimicirea omenirii și dispariția neamului omenesc. Este demonism curat. Fără înțelegerea ortodoxă a sensului, nu se poate înțelege ce se petrece în jurul Rusiei, ce se petrece cu noi ca societate, regiune și omenire în general.

Situația amintește mult de începutul sec. XX. Au trecut 100 de ani de la distrugerea Imperiului Rus. Această distrugere a fost pregătită timp de 200 de ani. Cine va citi filozofia rusă, a sfinților ortodocși sau măcar a lui Dostoievski etc. va înțelege cît de îndîrjit, mult și sistematic au muncit anumite forțe din Occident pentru ca să se producă evenimentele din Rusia din anul 1917. În prezent ele îmi amintesc de pregătirile pentru următoarea lovitură asupra acestei stane geopolitice.

Începe era transumanismului, a umanoizilor, roboților, cyborgilor și altor fenomene care au puține tangențe cu tehnica și știința și mai mult cu demonismul. Iar noi facem parte din acest joc. Din păcate, în Moldova posturile TV rusești nu arată nimic altceva decît împușcături, interminabile seriale polițienești. Cu cît este mai bună ori mai proastă această propagandă decît cea produsă de Hollywood?

Rusia are de forță spirituală și culturală, nu propagandistică. Lumea rusă are propria semnificație, profunzime și influență asupra altor popoare din lume în exclusivitate prin forța intelectuală și spirituală. De aceea, asemenea atacuri asupra ei și asemenea injecții toxice în conștiința colectivă a societății noastre au menirea să smulgă societatea noastră de la adevăratele valori ale Rusiei, care sînt veșnice, unice și deosebit de importante. Ele întotdeauna au avut un caracter moral și cultural. Din punct de vedere ideologic sau propagandistic, Rusia nu prezintă niciun pericol.

 

- Odată ce Ucraina a interzis canalele TV rusești, iar noi – emisiunile de știri și cele analitice din Rusia, ele într-adevăr sînt atît de dăunătoare?

- UE nu este un jucător politic de sine stătător, ci un produs al imperialismului american. Ba Parlamentul European ia o decizie contra propagandei rusești, ba se anunță că în SUA alegerile președintelui au deviat din cauza propagandei rusești, ba alegerile din Franța s-au desfășurat nu așa cum trebuie etc. – peste tot li se năzărește ”mîna Moscovei”. Dacă spunem că reducem difuzarea canalelor rusești pe teritoriul Moldovei, trebuie să ținem minte (o spun ca participant la elaborarea Codului audiovizualului) că și Moldova, și Rusia, și aproape toate țările lumii fac parte din Convenția internațională, care spune că informația poate circula nelimitat etc. De asta se plîng toți intelectualii importanți din Europa Occidentală. SUA impun tuturor propriile reguli politice, economice, ideologice, mediatice etc.

Oare o Moldovă independentă i-ar goni pe jurnaliștii ruși? Azi, cînd orice eveniment este transmis online prin internet, de ce să fie goniți jurnaliștii care au venit să filmeze un oarecare eveniment sau mănăstire? Acest lucru are un caracter simbolic serios. Interzicerea difuzării unui post TV sau a știrilor nu-i va împiedica pe doritori să-l privească totuși. Îi este clar oricui. Moldova, în același pachet cu România și Ucraina, nu este o țară liberă, ea nu se poate apăra, pentru că pentru asta politicienii ar trebui să citească cărți, să aibă o gîndire critică, să ajungă la un nivel de dezvoltare intelectuală și spirituală, care, deocamdată, nu este pe puterile clasei politice mizerabile, în fond.

 

- De ce apar știrile false?

- În timpul războiului toate ne apar în negru-alb. În Moldova oamenii trebuie să înțeleagă că în mass-media rusă niciodată nu vor apărea materiale negative despre cei care au o atitudine prietenească față de Rusia. Acest lucru este normal. Cei care critică Rusia din Rusia în condițiile unor operații militare se consideră trădători, asta se știe. Din păcate, o parte dintre ei sînt finanțați din buget, ca de exemplu „Ecoul Moscovei” etc. Această coloană a cincea domină nu doar în mass-media de alternativă, dar și în cea de stat. Eu nu exclud că asemenea reportaje sau știri fac parte din acțiuni de sabotare.

Am suficienți prieteni la Moscova, și nu doar printre intelectuali – jurnaliști, oameni de cultură. Acest mediu este plin de forțe inamice. Facultatea de jurnalism este o pepinieră a liberalismului netrebnic, care este cea mai periculoasă otravă și pentru Rusia, și pentru Moldova. Pentru a distruge un stat enorm ca Rusia, trebuie de lucrat nu doar din exterior, ci și din interior. Iar pentru ca această muncă să fie mai eficientă, toate țările învecinate trebuie să fie ostile Rusiei.

 

- Dar din partea României există pericolul unui război hibrid? Ex-președintele Băsescu călătorește prin țara noastră și face agitație deschisă împotriva statalității moldovenești.

- Nu există țara independentă România. Mie îmi place această cultură, mă simt atașat față de toate valorile culturale și lucrurile sfinte, filozofie și tradiții. Dar trebuie să înțelegem că România este o țară total desuveranizată. Nu există un așa subiect al dreptului internațional și un jucător independent, există un obiect al geopoliticii centrelor de influență americane, cum nu există nici Bulgaria și alte țări din regiune, cum nu există Franța și Germania. Dacă doamna Merkel îi amenință pe americani, ce să mai vorbim despre Băsescu sau Iohannis? Nu de România trebuie să ne temem, dar de cei care o guvernează.

Dacă Băsescu aleargă iute prin Republica Moldova și face gălăgie, asta nu înseamnă că este foarte deștept. Băsescu a venit aici pentru că în Patrie cariera lui a eșuat. El muncește împotriva intereselor Moldovei, pentru că această sarcină i-a fost pusă. Posibil, asta coincide cu convingerile lui. De ce Băsescu este întîlnit peste tot cu pîine și sare? Eu am trecut prin mai multe campanii de alegeri parlamentare. Chiar dacă ești deputat în Parlament, cine îți va permite să intri în universitățile de stat sau ULIM? Nu se poate ca peste tot să fie întîlnit ca Brejnev. Asta s-a decis nu aici, căci în Moldova nimeni nu are nevoie de el – nici președintele Dodon, nici alianța de guvernare.

Lui Băsescu și altor curente de acest fel îi pot fi contrapuse doar minți luminate, adevărați lideri spirituali ai țării, care oferă societății un mesaj așa de puternic, încît oameni ca Băsescu devin invizibili. Cei ca el trebuie distruși din punct de vedere intelectual cu un alt tip de discurs. Din păcate, politicienii noștri îi răspund simetric, coborînd la nivelul lui. Și la replica „Ești un prost!”, Băsescu mereu va striga mai tare decît toți. Trebuie doar să ne poziționăm cu o treaptă mai sus decît el, o altă explicație nu există. Deocamdată, orice replică este în favoarea lui.

 

- Dar i se poate interzice intrarea în Moldova, ca multor jurnaliști și oameni de cultură ruși…

- Prietenului meu, cunoscutului politolog și economist Mihail Deleaghin tot i-a fost interzisă intrarea în țara noastră, deși el nu este nici cercetaș, nici terorist. Regret mult acest fapt. Foarte mulți oameni îmi ascultă discursurile publice la televiziune și în internet, citesc articolele și cărțile mele, însă jucătorii politici nu le înțeleg deloc. În ultimii 25 de ani nu am văzut, deși am vizitat multe locuri, ca o țară postcomunistă să fie în așa măsură axată pe jocurile americane, să i se dea indicații de a nu permite intrarea în țară a unui sau altui activist rus. Nu-mi amintesc să fi avut loc așa ceva în Polonia, România, Ungaria, Cehia și alte țări. M-am interesat dacă există asemenea incidente în alte țări ostile Rusiei. Dar nu am văzut nici în presă, nici de la locuitorii de acolo nu am auzit.

Ангелина Таран

sursa