Din cauza numărului tot mai mic al elevilor, procesul de optimizare a şcolilor din Republica Moldova continuă şi în acest an de învăţămînt.

Deocamdată nu se cunoaşte numărul exact al instituţiilor care vor fi comasate în acest an pentru că multe dintre ele sînt în proces de reorganizare. În ultimii 3 ani au fost reorganizate 46 de instituţii de învăţămînt, iar clădirile şcolilor părăsite de elevi au rămas în stare avansată de degradare, scrie tvrmoldova.md.

Aici, în şcoala din Pietrosu, raionul Făleşti, învăţau altă dată şi cîte 700 de elevi. Acum tabloul pe care îl regăsim în sălile de clasă este de-a dreptul dezolant. Haosul şi liniştea apăsătoare au pus stăpînire pe clădirea şcolii din satul Pietrosu, încă în 2016. Instituţia, animată altădată de larma a sute de elevi, zace acum abandonată, iar sălile de clasă arătă dezastruos.

GHERNADIE GRĂDINAR, primarul comunei Pietrosu, raionul Făleşti: „După cum vedeţi, şcoala a fost dotată foarte bine. Aici au rămas lucrurile care cred că nu au trebuit la nimeni. Jos, după cum vedeţi, cred că au intrat copiii prin şcoală, s-au mai jucat, şi-au mai căutat. E o tristeţe…aparatajul stă, copiii nu-s.”

Din cauza numărului mic de elevi, în urmă cu cinci ani, consiliul raional a decis să închidă gimnaziul, iar elevii merg acum să înveţe în şcolile din satele vecine.

GHERNADIE GRĂDINAR, primarul comunei Pietrosu, raionul Făleşti: „Cu un număr de 86 de elevi, nu ni s-a permis să activăm mai departe. Majoritatea copiilor merg la gimnaziul Bocani, la trei km, o parte pleacă la Făleşti şi o parte se duc la Coşcodeni.”

Sătenii îşi amintesc cu nostalgie de vremurile în care instituţia era plină de viaţă, dar ştiu bine că nu este eficient să întreţii o şcoală fără elevi.

„În 85 am lucrat bucătăreasă la şcoală. Erau atunci 480 de copiii. Hrăneam copiii din clasa a 0 şi pînă în a 11-a. era căminul şi stăteau copiii din toate satele. Erau mulţi copiii. Şcoala nu era chiar aşa frumoasă, dar acum cu uşi şi cu ferestre frumoase, schimbat totul, dar nimic nu-i. Şi satul poate acum e mai pustiu? E pustiu, la noi în mahala sîntem doar două femei. Să cazi, nu ai la cine striga.”

„Ca să fie şcoala deschisă trebuie să fie şi lume. Să fie părinţi tineri, să fie copii mulţi şi să aibă şi învăţătorii la ce veni. Dar aşa cum, să fie profesori mai mulţi decît copii?”

Şcoala din Pietrosu este doar unul dintre sutele de exemple care ilustrează situaţia demografică descurajatoare din Republica Moldova - de la an la an, instituţiile de învăţămînt, mai ales cele de la sate, rămîn fără elevi, ceea ce duce la comasarea acestora. Decizia de închidere a şcolilor aparţine autorităţilor locale, iar finanţarea unei şcoli, care se calculează în funcţie de numărul de elevi, nu permite risipirea banilor publici în instituţiile mici. Studii de calitate se fac deja în şcolile mari, sînt de părere experţii în educaţie.

ANATOL GREMALCSHI, expert în educaţie: „Părinţii au conştientizat că o educaţie de calitate are loc în instituţiile mari. În raioane s-au păstrat 2-3 licee, iar cele din sate au dispărut de la sine. Consiliile raionale înţeleg foarte bine acest lucru – decît să întreţii o clasă cu 14 elevi, care nu ştii ce profil are, e mai sigur să asiguri un transport şcolar. Nu poţi face un labprator de robotăcă unde nu e clasă liceală sau e clasă gimnazială cu 10 elevi. Nu se răscumpără investiţia.”

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, la începutul anului şcolar 2019-2020, în Republica Moldova erau 1.255 de instituţii de învăţămînt primar şi secundar, în care studiau puţin peste 333 de mii de elevi. Un calcul simplu arată că, în aproape două decenii, numărul elevilor s-a redus cu aproximativ 300.000, iar cel al şcolilor - cu aproape 20 la sută.

VALERIU SAINSUS, demograf: „Avem o tendinţă de descreştere a reproducerii populaţiei care este de durată, pe de altă parte este, desigur, emigraţia excesivă. Noi sîntem la etapa la care numărul de copiii a scăzut aproape de 2 ori. sînt datele statistice oficiale. Rămîn rezervat, consider că numărul este mai mare.”

Potrivit Ministerului Educaţiei, în ultimii trei ani, au fost reorganizate 46 de instituţii de invăţămînt general.

 

EVOLUŢIA PROCESULUI DE REORGANIZARE A ŞCOLILOR ANUL NUMĂRUL DE ŞCOLI REORGANIZATE 2018 12 2019 16 2020 18

Pentru noul an de studii 2021-2022, nu există încă date finale privind numărul de şcoli comasate, şi asta pentru că unele instituţii sînt încă în proces de reorganizare. Optimizarea şcolilor a început în anul 2010. Decizia a fost luată însă, mult mai devreme, în 2004, şi are drept scop utilizarea eficientă a banilor din bugetul de stat, dar şi asigurarea calitativă a procesului de învăţămînt.