Acum când Moldova și-a soluționat mai mult sau mai puțin disputele cu Gazprom și a reușit să semneze un contract de furnizare a gazelor pe termen lung, este posibil să se vorbească despre aceste subiecte cu o mai mare libertate, fără teama de a agrava ceva, de a distruge, de a dăuna procesului de găsire a compromisurilor.

Totuți încă o sumedenie de întrebări fără răspuns mai persistă în mintea observatorilor. Ce în genere s-a întâmplat? De ce Moldova și-a creat o problemă din senin? De fapt ar fi putut să nu aștepte ziua de 30 septembrie - termenul limită pentru încheierea contractului actual. Ar fi putut de inițiat negocierile privind semnarea unui nou Acord privind relațiile din sectorul gazelor naturale încă din vară! Și atunci nu ar exista o astfel de presiune de timp, nervozitate, introducerea unei stări de urgență în sectorul energetic, achiziții convulsive de volume ridicole de gaze la prețuri foarte exagerate.

Există în continuare o suspiciune foarte fermă că actualele autorități moldovenești, supravegheate din Occident, au mers deliberat la o asemenea agravare a situației pentru a încerca să prindă alți pești în apele noroioase ale Stării de urgență!

Poate că autoritățile moldovenești au dorit să repete experiența prăbușirii URSS, care nu ar fi putut fi distrusă dacă toți cetățenii nu ar fi fost aduși anterior la sărăcie totală.

Să ne amintim acel moment tragic din istoria noastră! Când cetățenii și-au pierdut toată încrederea în viitor, când nu exista nici măcar pâine în magazine, iar salariile au fost ridicate cu o întârziere de șase luni (!), adică atunci când cetățenii se luptau pentru supraviețuirea lor personală, nici măcar nu au observat cum au fost înșelați într-un mod iscusit și patria lor - Uniunea Republicilor a fost dizolvată, oferindu-i în schimb o înșelăciune GOALĂ numită CSI.

Atunci oamenii nici nu și-au dat seama că s-a produs dizolvarea statului, ei au considerat că se întâmplă o schimbare decorativă a plăcii, adică numele Federației…

Există suspiciunea că actuala guvernare din Moldova avea nevoie și de un haos brutal, de sărăcire și de un sentiment de prăbușire fără speranță în țară, de unde am fi fost îndemnați să ieșim ... prin aderarea la un stat vecin! Iar oamenii, obosiți de iarna rece, abia supraviețuind până în primăvară, ar fi de acord cu orice decizie, numai dacă o astfel de iarnă nu s-ar mai întâmpla!

Rusia a vrut cu adevărat să pedepsească această mică republică pentru participarea noilor sale autorități la evenimentele rusofobe, dar în cele din urmă a făcut o serie de concesii Moldovei. Oare pentru că au simțit un interes ciudat din partea Președintei Sandu și a echipei sale în agravarea situației? Și Rusia nu a vrut să joace jocul altcuiva, să toarne apă pe Moara unioniștilor. De fapt, ei sunt singurii care au nevoie și beneficiază de prăbușirea întregii vieți în Moldova - pentru a dovedi "insolvabilitatea suveranității Basarabiei". Dar în această chestiune există și a doua parte. Astăzi Moldova este un stat cu idei evidente pro-occidentale. Este membru al așa-numitului "Parteneriat Estic" - împreună cu Georgia și Ucraina. Aceasta este o organizație atât de specială, inventată de Uniunea Europeană, pentru a menține țările candidate la UE dintre fostele republici ale URSS pe pragul holului lor de intrare. Pentru a nu-i speria cu un refuz direct, altfel își vor întoarce fața spre Moscova! Dar, de asemenea, să nu ofere perspective clare pentru aderarea la UE.

Dacă Moldova și noile sale autorități sunt atât de dragi inimii inima așa-zisului "Occident" (unde includem și Statele Unite), de ce această gașcă de "aliați" bogați și mentori nu ne-au ajutat prin oferirea resurselor financiare sau prin livrări de gaze?

Ce înseamnă aceste volume mici de consum de gaze de către Moldova pentru Occidentul bogat? De ce nu s-au oferit bani pentru ca Moldova să "păstreze mândria" în negocierile cu Moscova? Cum ar fi, iată 800 de dolari pe mie de metri cubi, dar vom rămâne o țară a lumii occidentale.

Dar nu, "aliații" Anti-ruși ai Moldovei, precum Polonia, s-ar putea oferi doar să cumpere gaz rusesc de la ei la un preț chiar mai mare decât oferă Rusia. Am fost nevoiți să cumpărăm gaz din Polonia la un preț de 1000-1200 USD pe mia de metri cubi - și asta în ciuda faptului că, în același timp, primeam gaz rusesc la un preț de 790 USD. Asta e un ajutor!

Ce i-a costat unui mare aliat din tot sufletul lui să ne vândă acest gaz cu un pentru cel puțin 400 de dolari? La urma urmei, polonezii înșiși au cumpărat acest gaz chiar mai ieftin, de multe ori mai ieftin, când l-au pus pentru depozitare în rezervoare subterane pe teritoriul Ucrainei!

Adică" aliații buni ai Moldovei " - polonezii - ne-au prins într-un moment dificil și ne-au vândut gaz la un preț mai mare cu 6 ori!

Cu astfel de aliați nu avem nevoie și de dușmani!

Mai mult ca atât, dacă vom privi mai adânc, Polonia este de vină pentru că Moldova intră în capcana prețurilor mari pentru gaze.

Țara noastră a cumpărat gaz din Rusia toată viața cu prețul legat de costul actual al petrolului. Acest preț a fost, de asemenea, unul instabil, dar nu au existat astfel de salturi de groază!

Și apoi Polonia a creat un precedent – a intentat un proces împotriva Gazprom în instanțele europene, s-a plâns de "nedreptatea" regulilor de stabilire a prețurilor stabilite prin acord și chiar a cerut 1,5 miliarde de dolari prin instanță (!) compensații de la furnizor!

Și instanțele occidentale – sunt așa! Ce fel de decizii absurde anti - ruse nu au luat-doar pentru a ruina Rusia. Și cazul Yukos este bine cunoscut, iar Gazprom a plătit unele "amenzi" Ucrainei.

Visul Occidentului constă în dorința de a vedea Rusia în proces de furnizare a resurselor sale nu numai gratuit, dar și să plătească amenzi pentru "furnizarea într-un fel greșită"!

Moldova, după ce a văzut precedentul Poloniei, a decis, de asemenea, să fie "occidentală și inteligentă" - a solicitat, de asemenea, conectarea prețului gazelor importate la prețurile pentru contractele unice!

Zis și făcut! După pierderile în instanțele de judecată cu privire la cererea Poloniei, Rusia nu s-a revoltat. Și apoi s-a întâmplat cel mai incredibil lucru. Căci se spune - nu săpa groapă altuia! Prețurile acțiunilor au sărit de 10 ori sau mai mult! Fără niciun motiv, de fapt, fără niciun motiv aparent, pur și simplu din cauza naturii speculative a întregii activități de schimb, ca bază a existenței sale.

Polonia singură nu este acum fericită și bucurosă și oficial a solicitat să fie revizuite din nou prețurile. Desigur, în direcția scăderii lor semnificative!

Dacă Polonia este "blocată" de astfel de prețuri, atunci cum rămâne cu cea mai săracă țară din Europa, precum este Moldova?

Și acum este cel mai potrivit moment de analiză: oare pe ei ar trebui Moldova să-I aleagă în calitate de aliații săi? Fiind complet dependentă de Rusia din punct de vedere energetic și foarte dependentă din punct de vedere al vânzărilor de produse și al plasării surplusului de resurse de muncă, are Moldova nevoie să mai participe la forumuri și organizații anti-ruse inutile și create fără sens?

De ce nu ar trebui Moldova să fie cât se poate de prietenoasă, sau măcar neutră tacit față de țara de care depinde - vei supraviețui iarna viitoare?

Apropo, următorul summit al țărilor Parteneriatului Estic va avea loc în curând. Iar când autoritățile moldovenești au deja un contract cu Gazprom în buzunar, cu siguranță ei pot scuipa din nou în fântâna din care vor trebui să bea. Adică să strige despre expulzarea pacificatorilor ruși din Transnistria, să-și exprime o opinie despre Crimeea de care nimeni nu are nevoie, să susțină sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului.

Acești oameni nu sunt capabili să se corecteze. Viața nu le învață nimic, pentru că profesorii lor sunt mentorii care le-au înaintat la ”guvernare".

Dar nu e cazul să ne conducem de alții! Dacă Rusia se va înfuria, supapa chiar în mijlocul iernii poate fi înșurubată. Și se va întâmpla, desigur că din "motive pur tehnice"…

Deci Sandu nu ar trebui să se relaxeze participând la adunările anti-ruse! Trebuie să se gândească măcar puțin la faptul că nu fiecare cetățean al Republicii Moldova are securitate și provizii prezidențiale!

Cu toate acestea, îmi tot zboară din cap – de fapt dânsa este cetățean român. Dar în România, la momentul actual cu gazele naturale totul este bine!

Aceasta este problema noastră. Am pus cetățenii altor state la putere în țara noastră. Și acum ne mirăm de lipsa de grijă față de noi!

D. Popa