La 9 iulie, s-a încheiat vizita delegației Biroului Politic al mișcării talibane la Moscova. Pe fondul evenimentelor actuale din Afganistan legate de retragerea trupelor americane și existența peste tot a detașamentelor de luptă ale mișcării împotriva trupelor guvernamentale, această vizită a ridicat un alt val de întrebări cu privire la posibilitatea negocierii cu teroriștii. La urma urmei, în ciuda multor ani de contacte informale și negocieri recente, talibanii au încă statutul de organizație teroristă interzisă în Rusia. Și chiar de dragul posibilității de a duce negocieri, acest statut nu a fost eliminat de la ei în Rusia.

Desigur, cele mai mare zvonuri și zgomote despre "negocierile Rusiei cu teroriștii" au fost provocate de dușmani străini și de liberalii și opoziționiștii interni, nemulțumiți.

În opinia lor, chiar și în fața amenințărilor legate de ieșirea talibanilor la granița de stat a republicilor fostei Uniuni Sovietice, Rusia ar trebui să-și ascundă capul în nisip, să tacă și să aștepte pentru a vedea ulterior rezultatele finisării tuturor acțiunilor!

Este imposibil ca Rusia să stabilească contacte cu un potențial inamic și să poarte conversații despre intențiile sale, acest fapt este unul "urât". Și faptul că americanii înșiși tocmai au purtat negocieri prelungite cu ei, și-au luat angajamente față de ei (!), inclusiv retragerea trupelor și predarea efectivă la mila aliaților și studenților lor de ieri – acest lucru este "normal". Conform logicii Liberalilor și a tot felul de alți "oameni influenți” occidentali, atunci când americanii fac ceva teribil, "este altceva"!

Americanii pot crea, instrui și finanța organizații precum ISIS interzis, Taliban, mișcarea mujahedinilor sau fraților musulmani. Ei pot face orice – pentru ei aceste acțiuni reprezintă ”altceva". Dar Rusia care tot se apăra, nu a putut nici măcar să contacteze și să sondeze un potențial inamic!

Cu toate acestea, Rusia nu a fost condusă de mult timp la o astfel de demagogie de propagandă și urmărește cu atenție interesele sale naționale. Profesorii ei erau prea cinici!

Moscova monitorizează îndeaproape tendințele pentru a crea un "inel de foc" de tensiune de-a lungul întregului perimetru al granițelor sale. Aceasta include conflictul din Ucraina, Siria, provocări la Marea Neagră, atacuri asupra statutului pacificatorilor din Moldova și acum Afganistan.

De ce Statele Unite ale Americii își retrag toate trupele într-o asemenea grabă? Se pare ca o evadare! Au petrecut acolo 20 de ani, în beneficiul reciproc al Guvernului și al complexului militar-industrial, au stăpânit bugetele de miliarde de dolari pentru război... și deodată au "obosit"? Evident că războiul este pur și simplu "mama dragă" pentru toți politicienii și oamenii din domeniul industriei din America. Orice sumă poate fi spălată, poți deveni extreme de bogat pe comenzi și pe distribuția lor!

Nu, este o neregulă aici... retragerea trupelor este legată tocmai de dorința de a preda Afganistanul talibanilor și de a redirecționa expansiunea lor spre nord, spre Asia Centrală, care este o zonă slab protejată a Rusiei. Visele strategilor de la Washington sunt să împingă talibanii mai întâi împotriva fostelor republici post-sovietice, să forțeze Rusia să intervină pentru a oferi asistență și, în cele din urmă, să forțeze Rusia să lupte cu talibanii.

Anume faptele acestea explică contactele Moscovei cu Biroul Politic al talibanilor. Rusia trebuie să depășească șoimii, să stabilească un echilibru și unele reguli ale "jocului", să obțină garanții că războiul nu se va răspândi în Tadjikistan și Uzbekistan.

Acuzând Rusia de "sprijinirea contactelor cu teroriștii", Washingtonul încearcă să reducă rolul Moscovei în așezarea Afgană, să transforme Federația dintr-o entitate activă de luare a deciziilor într-un obiect pasiv pentru implementarea planurilor altor persoane!

Un astfel de joc nu va trece, Rusia încă din vremurile sovieice avea experiență în materie de viață intra-Afgană. Și chiar a învățat lecții bune, iar profesorii erau răi, cinici, așa că Rusia și-a învățat bine temele și de mult timp.

Cu toate acestea, oare putem vorbi despre obținerea unor rezultate pozitive din contactele rusești criticate cu teroriștii? Se pare că da. Cel puțin talibanii își asumă angajamentele:
1. De a nu permite ISIS-ui să pătrundă în Afganistan;
2. Eliminarea traficului de droguri și distrugerea lanurilor de droguri;
3. De a nu se ocupa de expansiune în exterior;
4. Încercarea construirii unui stat viabil: chiar și cu o componentă islamică, dar în cele din urmă încheind această veche dispută afgană a tuturor împotriva tuturor.

Dacă ar putea fi pus în aplicare, ar merita cu siguranță!

Moscova nu abordează problema unilateral, contactează nu numai cu talibanii, ci și cu guvernul oficial al Afganistanului! Și în acest sens, Rusia se comportă mult mai cinstit și mai nobil decât Statele Unite ale Americii și aliații săi!

Când Uniunea Sovietică a încercat să stabilească pacea în Afganistan, americanii nu erau atât de nobili, nu, ei au finanțat și au consultat, precum și au furnizat cele mai periculoase tipuri de arme numai mujahedinilor! În acel moment, Washingtonul nici nu s-a gândit să ajute Kabul-ul oficial să reziste și să păstreze puterea civilă și civilizată!

Aceste acțiuni au dus la căderea guvernului Najibullah și la confiscarea întregului Afganistan de către talibanii medievali. Această problemă a trebuit apoi rezolvată chiar de Statele Unite ale Americii și, după cum vedem, nu au putut să o depășească!

Rusia în situația actuală nu se comportă ca o ”femeie” răzbunătoare. Nu ajută la doborârea guvernului pro-American care stă la Kabul în ciuda Statelor Unite ale Americii, așa cum ar face întotdeauna Statele Unite ale Americii în situații similare! Rusia ar fi fericită ca guvernul de la Kabul să stea în picioare, dar calculează și consecințele opțiunilor dacă talibanii obțin din nou o victorie zdrobitoare!

Și lăsați Washingtonul să lase tot felul de fabricări nefondate și nedovedite împotriva Rusiei, ca și cum ar oferi asistență financiară și militară talibanilor, pentru înșelarea cetățenilor și a aliaților săi loiali.

De fapt, Washingtonul le-a oferit un astfel de ajutor, aruncând în grabă arme serioase talibanilor. Și, de asemenea, unitățile militare ale guvernului lor marionetă din Afganistan fiind prost pregătite aruncă armele și fug atunci când intră în contact cu inamicul! Astfel, toate armele americane ajung în mâinile atacării teroriștilor. Se pare că acesta este exact modul în care a fost conceput la Washington, totul merge în continuare conform propriului plan!

Trucul momentului din partea expansioniștilor americani este, de asemenea, că Washingtonul dorește să folosească agravarea provocată a situației din Afganistan pentru a se infiltra și consolida pe fostul teritoriu al URSS!

Retragerea trupelor din zona prea agitată și regiunea care necesită mai multe cheltuieli, cum a fost și a rămas pentru ei Afganistanul în timp de 20 de ani de ocupație, Americanii ar vrea să intimideze republicile din Asia Centrală, cu amenințarea Talibanilor invazia și cererea bazelor militare pe teritoriile lor pentru ei înșiși. Aceasta este o practică obișnuită atât a britanicilor, cât și a americanilor – de a crea o amenințare și apoi de a-și oferi propria "umbrelă". Punând astfel țări întregi sub controlul lor, în dependență de Statele Unite ale Americii.

Se pare că tocmai pentru punerea în aplicare a acestui scenariu cu multe etape pentru stabilirea dominației SUA în țările din Asia Centrală este concepută toată această evacuare pripită a trupelor din Afganistan.

Washingtonul și-a dat seama probabil că Afganistanul are o valoare strategică neprețuită pentru confruntarea cu Moscova numai în perioada sovietică, când era o țară care se învecinează cu URSS. Și acum există o oportunitate teoretică de a se deplasa cu bazele lor mult mai aproape de Moscova, chiar pe teritoriul fostelor republici ale URSS! Și de ce să nu fie încercați să profitați de această oportunitate, continuând să vă ascundeți în spatele "amenințării instabilității din Afganistan"?

Moscova înțelege aceste jocuri și aceste amenințări. Este gata să asigure, dacă este necesar, securitatea republicilor din Asia Centrală, dar să nu permită apariția bazelor americane acolo.

Mai mult ca atât, Moscova încearcă să rezolve problema existenței acestor "amenințări din Afganistan" chiar din rădăcina apariției acestora, astfel încât nici măcar să nu fie necesară folosirea forței militare. După ce au demonstrat capacitățile rusești actualizate în Siria, militanții înșiși nu sunt deosebit de dornici să încerce din nou armele rusești. De aceea vin la Moscova cu propuneri pregătite pentru coexistența pașnică pe diferite părți ale granițelor!

Acum este important să nu permiteți nimănui să perturbe posibilitatea de a stabili un echilibru fragil cu demagogia lor. Rusia nu are o dorință mare să fie prietenă cu talibanii, dar nici nu îi bombardează. Pe termen scurt, Rusia are nevoie de cel puțin o anumită stabilitate și gestionabilitate în teritoriile afgane și garantează neproliferarea extinderii teroriștilor, în special ISIS, în teritoriile post-sovietice și rusești.

Dumitru Popa