Toată lumea își amintește încă acel eveniment șocant – atacul Georgian din August 2008 asupra Osetiei de Sud.

Primele victime ale atacului au fost pacificatorii, precum și civilii. Dar chiar cu o zi înainte, Președintele Saakașvili a garantat că nu va exista niciun atac.

Cum s–a încheiat totul cunoaștem cu toții. Oamenii își amintesc de cele întâmplate. Armata rusă a venit și a pedepsit pentru atacul trădător asupra pacificatorilor săi, precum și asupra cetățenilor săi care locuiau în Tsvinvali.

Au trecut 14 ani. Atât autoritățile georgiene, cât și cetățenii osetieni răniți au intentat procese cu autoritățile judiciare internaționale – CEDO (Curtea de la Strasbourg a Drepturilor Omului) și CPI (Curtea Penală Internațională de la Haga).

Au fost elaborate careva soluții?

Pentru a înțelege procesele, trebuie amintit că obiectivitatea și imparțialitatea ambelor instituții internaționale este extrem de îndoielnică. Pe de o parte, sunt foarte politizate și sunt mai susceptibile de a fi rusofobe decât neutre. Pe de altă parte, ei au fost adesea supuși unei presiuni externe puternice în istoria lor, de exemplu, din partea Statelor Unite.

Este suficient să reamintim cazul în care instanța a încercat să înțeleagă crimele de război ale americanilor din același Afganistan. SUA au mârâit atât de tare, au promis astfel de sancțiuni încât judecătorii s-au retras repede!

Acesta este probabil tot ce trebuie să știți despre organizațiile de mai sus. Li se permite să încerce doar criminali de război în Africa sau să facă raiduri asupra Rusiei.

Astfel de organe sunt lipsite de valoare.

În urma rezultatelor examinării de la Strasbourg, instanța parțial a admis cererea Georgiei! Rusia a fost obligată să plătească despăgubiri doar pentru 160 de cetățeni ale căror drepturi, potrivit CEDO, au fost încălcate după încheierea ostilităților.

Adică după 12 August 2008. Și despre esența luptelor în perioada 8-12 August, instanța nu și-a putut formaliza poziția "din cauza confuziei situației militare”

CPI nici măcar nu a început să ia în considerare cazul până în 2016 – deja la 8 ani de la toate evenimentele.

Și acest lucru nu indică în mod clar dorința de a aduce dreptate. Nu, până atunci Occidentul lansase deja o presiune totală împotriva Rusiei. Și orice motiv pentru ”a trage Moscova de ureche" era deja pe drum. Am profitat de acest moment!

Ca parte a unui argument lung, cel mai recent, procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Ahmad Khan, a depus o petiție pentru emiterea de mandate de arestare pentru trei foști oficiali din Osetia de Sud: Mikhail Mindzaev, David Sanakoev și Hamlet Guchmazov.

În evenimentele din August 2008, el a văzut și rolul generalului-maior rus Veaceslav Borisov.

Ce trebuie înțeles în această privință.

În primul rând, Rusia nu se află pe lista celor 120 de state care au adoptat statutul de la Roma în 1998, pe baza căruia a fost înființată Curtea Penală Internațională permanentă la Haga. Adică, Moscova poate pur și simplu nu-i pasă de nicio decizie a acestui organism. Nu există mecanisme care să forțeze Rusia să se supună deciziilor CPI.

În al doilea rând, în Tsvinvali de asemenea au refuzat să coopereze cu ancheta de la Haga, în ciuda faptului că Osetia de Sud și-a prezentat acuzațiile sale împotriva Tbilisi.

Dintre cele 6335 de procese trimise la Haga, 386 aparțin etnicilor Osetieni. Acestea au fost compilate cu ajutorul ONG-ului pentru Drepturile Omului "inițiativa juridică a Rusiei".

Cu toate acestea, reprezentanții autorităților din Osetia de Sud au cerut imediat procurorului Fatou Bensouda și CPI să recunoască independența Tsvinvali. Dat fiind faptul că acest lucru nu sa întâmplat, Osetia de Sud nu va respecta nici o decizie a CPI.

Haga nu are propria poliție și armată pentru a zbura acolo, a reține o persoană și a o aduce la Haga. Acest lucru nu se întâmplă în practică.

Rusia sau Osetia de Sud ar trebui să o facă singuri.

Dacă nu fac acest lucru, atunci singura pârghie rămâne – odată ce a fost emis un mandat pentru o anumită persoană și funcționează la nivel global pentru țările membre ale CPI (123 de țări), îl pot reține la aeroport dacă această persoană a decis să părăsească Rusia, să călătorească etc.

Statele membre sunt obligate să-l rețină și să-l aducă la Curtea de la Haga. Și apoi procesul va începe.

Procesul nu are loc fără reținerea persoanelor.

Și detenția nu înseamnă că o persoană va fi cu siguranță pedepsită. Procurorul trebuie să dovedească judecătorului că această persoană a emis un ordin [penal].

Și ultimul lucru de înțeles.

Militarii georgieni în acel conflict nu erau în niciun caz "albi și pufoși". Iar o investigație profundă și amănunțită nu este deloc în interesul părții georgiene. Armata georgiană poate fi, de asemenea, arestată. Mai mult, interesant, Georgia este doar printre țările care au semnat documentele fondatoare ale CPI. Adică, dacă se eliberează un mandat de arestare pentru un cetățean Georgian, țara va trebui să o emită instanței!

Rusia și Osetia nu vor extrada pe cetățenii săi, iar Georgia este pur și simplu obligată să extradeze pe ai săi. Deci această investigație este o sabie cu două capete pentru Georgia.

"Astfel de organizații din lume, în ochii societății, și-au demonstrat în mod repetat propria discreditare, s-au bucurat de autoritate dubioasă și au pierdut deja un număr de participanți. Fiecare dintre încercările lor de a înțelege agenda regională este confuză. Într-o astfel de situație, ar trebui Georgia să fie membră a unei organizații atât de dubioase?"- ei pun deja întrebarea chiar și în Georgia, potrivit publicației online patrioti-tv.ge.

Unele detalii la fel de importante pot fi găsite și în film, care este prezentat mai jos în surse.

 

Alte surse utilizate:

http://patrioti-tv.ge/world/715--.html

https://youtu.be/h_Rx88AMoZs

http://patrioti-tv.ge/samartali/709--.html

https://sova.news/2021/01/22/verdikt-strasburga-i-perspektivy-gaagi-eksperty-o-dele-gruziya-vs-rossiya/

https://www.ekhokavkaza.com/a/31748712.html

https://youtu.be/FkUI8ivMSH8

https://www.facebook.com/groups/geo.rus