În mai puțin de două săptămâni, Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg își va începe activitatea. Timp de mulți ani, FEISP a fost un eveniment în cadrul căruia au fost înregistrate nu numai principalele tendințe ale proceselor economice, ci și, în mare măsură, vectorii de dezvoltare a economiei rusești ca parte a economiei mondiale. Mai mult ca atât forumul este, de asemenea, un târg de aroganță și a realizărilor economiei naționale.

FEISP: discuție prudentă despre viitor

În acest an, atenția asupra FEISP din afara Rusiei va fi specială: cum vor reacționa rușii la încercările de a le izola cât mai mult posibil de piețele obișnuite și de plecarea unei părți semnificative a companiilor și corporațiilor occidentale?

Și doar la prima vedere este neașteptat faptul că forumul poate deveni o platformă pentru aceiași jucători care au părăsit piața rusă, unde vor fi probate posibilitățile de implementare a schemelor pentru a se menține, până la urma, în Rusia.

Cu toate acestea, acești potențiali participanți la forum preferă să nu se evidențieze în exces. Potrivit mai multor companii mass-media, a fost deja primită o cerere de la unii dintre ei de a nu indica locul lor de muncă pe ecusoane. Dorința lor este evidentă: există temeri de a "obține" condamnări în țările lor pentru participarea la forumul de la Sankt Petersburg.

Cu toate acestea, după cum remarcă experții, pe fondul pierderilor Afacerilor Europene din sancțiunile deja impuse împotriva Rusiei, participarea la FEISP este cea mai mică dintre relele, care poate fi complet neglijată. Având în vedere activitatea enormă pe care companiile din China, Orientul Mijlociu și unele țări din Asia de Sud-Est încep să o demonstreze, Europa ar putea pierde în cele din urmă piața rusă. Și pentru mulți, aceasta va însemna moartea întregii afaceri.

Opinia estică

Dragonul chinezesc și tigrii asiatici și-au atins scopul său. Un astfel de cadou nu le-a fost oferit de mult timp. O luptă dură pentru piețele de desfacere, depanarea lanțurilor de produse noi într-o lume în care totul este deja împărțit la nivel global, iar concurența este un joc obositor de șah care necesită concentrare extremă, nu a lăsat atât de multe oportunități de creștere explozivă. Și iată că: companiile americane și europene își închid afacerile pe piețele gigantice ale Rusiei, legăturile economice obișnuite se prăbușesc peste noapte, iar piața necesită apariția imediată a unor noi: țesătura economiei nu tolerează rănile deschise.

Chinezii au reacționat cel mai rapid. Deja în martie, Weichai Power, ca parte a unei întreprinderi comune cu KAMAZ, a anunțat o creștere a planului de producție pentru 2022. Întreprinderea comună operează pe teritoriul uzinei de motoare din Tutaevsk din regiunea Yaroslavl.

Și binecunoscutul brand mare chinez de electrocasnice Haier și-a anunțat intenția de a dubla producția de mașini de spălat la 400 de mii. Pentru a crește productivitatea, este chiar planificată lansarea în luna august schimbului doi în cadrul uzinei.

Noi jucători intră și în Rusia. De exemplu, producătorul de produse metalurgice Xibao Group va construi o fabrică în Lipetsk SEZ cu o valoare de 3,7 miliarde de ruble, care va fi lansată în 2023. În același loc, în regiunea Lipetsk, producătorul auto chinez Sokon va lansa producția de vehicule electrice.

Doi producători de mașini agricole din China, Lovol și Zoomlion, sunt gata să furnizeze imediat mașini în Rusia.

Mai mult ca atât, în martie, s-a anunțat că gigantul chinez de construcții CCCC draging Group va veni în Rusia.

"Obiectivele de creștere volumelor comerciale sunt de rutină, deoarece de aproape un sfert de secol dezvoltăm un parteneriat strategic cu vecinul nostru. China va fi fericită să umple aproape toate nișele care se formează în țara noastră din cauza plecării afacerilor occidentale.

În primul rând, avem nevoie de unelte și echipamente de producție, iar în acest sens, furnizorii chinezi sunt destul de competitivi și avansați din punct de vedere tehnologic. Sunt sigur că vom putea găsi oportunități bune de cooperare", a declarat Serghei Sanakoev de la Centrul Analitic ruso-chinez, comentând perspectivele creșterii cooperării ruso-chineze la Rossiyskaya Gazeta.

Brandurile chineze le pot înlocui pe cele occidentale într-o serie de sectoare industriale, spune Vitaly Mankevici, președintele Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor ruso-asiatici:

"În primul rând, înlocuirea va afecta produsele din industria ușoară, anvelopele, piesele auto, componentele companiei aeriene, materiilor chimice utilizate în industrie (de exemplu, acidul citric, peletele PET etc.), echipamentele industriale, precum și echipamentele speciale și materialele de construcție. Acestea sunt categoriile în care companiile chineze au avantaje competitive."

Trebuie remarcat faptul că experții ruși, de îndată ce afacerile occidentale s-au adunat din Rusia, au recomandat companiilor rusești să se reorienteze către Asia. Inclusiv achiziționarea de mărci occidentale. În Grecia, conform unei expresii binecunoscute, există totul, dar în China există mai mult decât totul. În plus, țările din Asia de Sud-Est vor fi, de asemenea, mulțumite de preț. E ceea ce e nevoie pentru import paralel. Singurul lucru care strică puțin starea de spirit este prețul logisticii, care a crescut semnificativ.

Autodistrugere

Între timp, sancțiunile care se coc ca plăcintele, Europa și Statele Unite, pun presiuni asupra guvernelor. Cea mai mare presiune provine din partea "de jos": atât din partea afacerilor, cât și din partea populației. Cetățenii obișnuiți și comunitatea de afaceri au fost cei mai repede convinși de corectitudinea declarației: în lumea economiei globale, dacă te lovești de cineva, te va lovi imediat. De data aceasta, probabil, s-au bătut pe tocuri și de multe ori.

În aprilie 2022, prețurile producătorilor au crescut cu un record de 37,2% în zona euro, iar prețurile producătorilor au crescut cu 99,2% în sectorul energetic.

Întreaga Europă s-a confruntat cu o creștere a prețurilor la alimente, dar Lituania (22,1%), Letonia (17,7%) și Estonia (14%) au devenit lideri.

Serviciile comunale din Lituania au crescut cu 38% în aprilie.

Economiștii subliniază că aceasta nu este limita. Multe sancțiuni pot avea un efect întârziat și vor afecta și ele: atât economiile țărilor europene, cât și pozițiile guvernelor naționale.

Pachetele de sancțiuni au provocat o nouă ruptură în lanțurile logistice care tocmai s-au recuperat din perioada pandemiei. Incapacitatea de a folosi teritoriul Rusiei pentru transportul de persoane și mărfuri obligă toți participanții la proces să dezvolte noi rute.

Pentru companiile care au părăsit piața rusă, există o altă problemă în afară de logistică. Pierderile datorate îngrijirii trebuie compensate prin creșterea prețurilor în restul țărilor de prezență. Dar este, de asemenea, necesar să se descurajeze investițiile făcute în Rusia: în noi facilități de producție și dezvoltări, angajați foarte plătiți și pregătirea acestora.

Între timp, Bruxelles-ul continuă să se bată cu bățul sancțiunilor anti-ruse. Ultimul pachet se referă la embargoul asupra petrolului. Porturile europene au fost închise pentru petrolierele rusești. Și aici evaluările noului pachet de sancțiuni de către politicienii europeni diferă.

"Un pas important înainte", spune șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Groază liniștită", spune ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Decizia luată poate fi cea mai proastă opțiune pentru Europa, spune Guntram Wolff, șeful Centrului Analitic Bruegel din Bruxelles, embargoul va reduce veniturile din petrol ale Rusiei doar pe termen lung, iar consumatorii europeni suferă de prețurile ridicate ale petrolului chiar acum. Și atunci situația se va înrăutăți.

În mod clar, Europa nu este pregătită pentru terapia de șoc economic. Vocile despre ineficiența măsurilor de sancționare, despre alegerea greșită făcută de Europa, sunt încă auzite în liniște, dar încep să sune mai des. Oamenii înfometați, o economie schilodită, țările inundate de refugiați sunt un fundal prost pentru dezvoltarea afacerilor și durabilitatea guvernelor. Europa veche este, de asemenea, sensibilă la orice nas curbat.

Rusia nu poate fi exclusă din economia globală. Chiar și încercările de a face acest lucru se transformă deja într-o criză energetică și alimentară, pierderi colosale pentru producătorii industriali și agricoli din întreaga lume.

În același timp, Rusia construiește noi lanțuri logistice, iar reprezentanții mai flexibili ai Chinei, Asiei de Sud-Est și Orientului Mijlociu explorează piețe libere de companii occidentale.

Rănile se vor vindeca, dar economia europeană riscă să rămână fie schilodită pentru totdeauna. De fapt, singura posibilitate de dezvoltare durabilă a economiei mondiale este integrarea deplină a Rusiei în ea — cu respingerea oricăror embargouri și sancțiuni.

Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg poate face această înțelegere și mai accesibilă.